Pille Ivask • 24. august 2015 kell 5:09

Iraan lubab iga hinna eest turuosa kaitsta

Mahshahri naftakeemiakompleks Khuzestani provintsis Edela-Iraanis  Foto: epa

Iraan teatas, et plaanib iga hinna eest globaalsel naftaturul oma turuosa kaitsta ning liitus nende OPECi liikmetega, kes tahavad kokku kutsuda organisatsiooni erakorralise koosoleku, et arutada olukorda globaalsel naftaturul, kirjutab Bloomberg.

„Me tõstame naftatoodangut iga hinna eest, muid alternatiive meil pole,“ lausus Iraani naftaminister Bijan Namdar Zanganeh. „Kui me naftatoodangut järsult ei tõsta, kaotame oma turuosa igaveseks,“ lisas ta.

Enne sanktsioonide kehtestamist oli Iraan OPECi liikmetest suuruselt teine naftatootja.

Samuti ootab Iraan, et OPEC peaks oma järgmise kohtumise enne ametlikult planeeritud 4. detsembrit.

„Iraan kiidab heaks OPECi erakorralise kohtumise,“ lisas Zanganeh ja lisas, et praegust turu olukorda silmas pidades oleks kohtumine kindlasti mõjus.

OPECi liikmesriigid toodavad naftat hoolimata selle odavast hinnast rekordilise taseme ligidal. Alžeeria on omalt poolt teatanud, et organisatsiooni liikmesriigid võiksid midagi ette võtta, et nafta hinda korrigeerida. Rahulolematust olukorraga on väljendanud ka Venezuela ja Liibüa. Saudi Araabia pole omakorda neile üleskutsetele vastanud.

Juulis tootsid OPECi liikmesriigid keskmiselt 32,1 miljonit barrelit naftat päevas.

Hetkel kuum