Eliisa Matsalu • 3. september 2015 kell 8:23

Altosaar: olin Mõisa peale vihane

Vabaerakonna juhatuse liige Aimar Altosaar  Foto: Erik Prozes

Jüri Mõisaga tülis olnud kunagine Isamaliidu peasekretär Aimar Altosaar räägib, kuidas tema ei teadnud enda ametis oleku ajal erakonna rahaasjadest suurt midagi.

Jüri Mõis teatas, et 2001. aastal kanti Tallinna Sadamast kolmikliidu erakondadele kümnist.

Isamaliidu kahekordne peasekretär Aimar Altosaar tunnistas, et on kunagi käinud kapos ülekuulamisel ja on olnud ka Jüri Mõisa peale pahane. Paraku ei ole kumbki juhtum tema sõnul kuidagi seotud Tallinna Sadama altkäemaksu või erakondade rahastamisega.

„Hea küll, räägin ausalt kõik ära,“ alustas Altosaar. Ta rääkis, et oli Isamaliidu peasekretär 1999. aasta aprillini ja seejärel sai riigikokku Jüri Mõisa asendusliikmeks. „Pärast seda polnud mul erakondade rahaasjadega mitte mingisugust kokkupuudet,“ ütles ta.

Veelgi enam – kuigi Altosaar oli erakonna peasekretär aastatel 1996–1999 ja 2004–2006, pole ta enda sõnul kunagi rahaasjadega otseselt tegelenud. „Ma pole finantsinimene, erakonnal oli lai nõukoda, milles me rahaasju arutasime ja toetajaid otsisime,“ ütles ta. „Rahamaailm on minu jaoks kauge maa ja sellepärast ma ei ronigi kohtadesse, kus peab suuri rahalisi otsuseid tegema.“

Jüri Mõisa peale oli aga Aimar Altosaar vihane küll. „Ütleme nii, et meie maailmapildid on pisut erinevad. Haritlastest isamaaliitlaste jaoks oli juba šokeeriv see, kui Mõis teatas, et tänapäeval keegi raamatuid ei loegi ja üleüldse pole ta elus viitekümmet raamatutki lugenud,“ kirjeldas Altosaar suhteid Mõisaga. Kahe mehe vahel läks madinaks siis, kui Mõis nimetas Altosaart koos mõne teise liikmega mõttetuteks inimesteks, keda pole Isamaliidul vaja. „Ta ütles seda siis, kui me leidsime, et võimu nimel pole vaja Keskerakonnaga diile teha. Muidugi solvud ju, kui keegi nii ütleb,“ rääkis Altosaar. Juhtum on aga Altosaare sõnul unustatud ja viha ta Mõisa peale ei kanna.

Altosaar lisas, et tema arvates teeb Mõis liiga kiireid järeldusi, vahel lausa meelevaldselt. „Samas on otsene ja sirgjooneline olek muidugi kiiduväärt,“ märkis ta.

Hetkel kuum