Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ungari tahab, et EL aitaks Süüria naaberriike

  Ungari peaminister Viktor Orban on üks suuremaid vastaseid kohustuslikule põgenike vastuvõtmise plaanile.Foto: EPA

  Ungari peaminister Viktor Orban ütles täna Saksa ajalehele Bild, et Süüria naabritele Türgile, Liibanonile ja Jordaaniale tuleks anda kolme miljardi euro väärtuses abi, et peatada põgenikevool Euroopasse, vahendab Deutsche Welle.

  "Kui selleks kulub rohkem raha, suurendame abi kuni põgenikevool peatub," teatas Orban. Ta märkis, et Euroopa Liidu juhtide järgmisel kohtumisel esitleb ta oma plaani, millega peaks iga liikmesriik panustama ELi eelarvesse 1% võrra rohkem.
  Ungari on hädas suure hulga migrantidega, kes on saabunud riiki Serbia kaudu Kreekast ja loodavad edasi pääseda Austriasse ja Saksamaale. Sel aastal on Ungari piiri ületanud üle 170 000 migrandi, ÜRO hinnangul võib ainuüksi järgmisel nädalal saabuda veel 42 000. 
  Ajalehele Bild antud intervjuus ähvardab Orban saata põgenikud tagasi sinna, kust nad tulid, märkides, et paljud neist ei tule otse sõjapiirkondadest, vaid põgenikelaagriest, mis asuvas Süüria naaberriikides. "Nad ei põgene hädaohu eest - nad on juba põgenenud ega peaks kartma oma elude pärast," ütles ta. Orbani hinnangul ei tule nad Euroopasse turvalisuse pärast, vaid seetõttu, et tahavad paremat elu kui on põgenikelaagris. "Nad tahavad Saksa elu, võib-olla ka Rootsi elu," sõnas ta.
  Populistliku partei juht, keda on kritiseeritud tema karmi suhtumise pärast põgenikesse, hoiatas reedel, et kõik inimesed, kes saabuvad Ungarisse illegaalselt, arreteeritakse ja nende üle mõistetakse kohut uute rangete immigratsiooni seaduste järgi. Ungari ehitab ka vastuolusid tekitanud müüri Serbia piirile, et migrante eemal hoida.
  Võrdlus holokaustiga
  Austria kantsler Werner Faymann kritiseeris intervjuus Saksa ajakirjale Der Spiegel Orbani tahtlikku tõrjumispoliitikat ja võrdles seda natsidele omase poliitikaga. Faymannile valmistas muret olukord Budapesti raudteejaamas umbes nädal tagasi, kui sajad põgenikud läksid rongile, mis pidi sõitma Austriasse, kuid siirdus hoopis põgenikelaagrisse.
  "Rongis kinniolevad põgenikud, kes usuvad, et nad lähevad hoopis kuhugi mujale, meenutab meie mandri kõige süngemat perioodi," ei olnud Faymann karmide võrdlustega kitsi. Ta lisas, et sellistele "solidaarsusega patustajatele" nagu Ungari, kes keelduvad põgenikke vastu võtmast, tuleks määrata rahalised sanktsioonid.
  Peale Ungari on kohustuslikest kvootidest keeldunud ka Tšehhi, Slovakkia, Taani ja Poola. Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier oli reedel Prahas ja püüdis neid riike ümber veenda plaanis, mida hakkavad ELi siseministrid esmaspäeval arutama. 
  Steinmeier hoiatas, et migrantide sissevool võib olla Euroopa Liidu ajaloo kõige suurem väljakutse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kakskeelse Eesti visa, aga pöördumatu lõpp
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA aktsiaturg tõusis neljandat nädalat järjest
USA aktsiaturg lõpetas reedel nädala tugeva tõusuga, kui investorite kindlust turgude osas on kasvatanud oodatust madalamad inflatsiooninumbrid, mis näitavad, et inflatsiooni tipp võib olla juba seljataha jäänud. Nii S&P 500 kui Nasdaqi indeks tõusid neljandat nädalat järjest, vahendab Reuters.
USA aktsiaturg lõpetas reedel nädala tugeva tõusuga, kui investorite kindlust turgude osas on kasvatanud oodatust madalamad inflatsiooninumbrid, mis näitavad, et inflatsiooni tipp võib olla juba seljataha jäänud. Nii S&P 500 kui Nasdaqi indeks tõusid neljandat nädalat järjest, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand: kui iseloomud ei klapi, siis koostööd ei tule
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.