• Jaga lugu:

  Ungari tahab, et EL aitaks Süüria naaberriike

  Ungari peaminister Viktor Orban on üks suuremaid vastaseid kohustuslikule põgenike vastuvõtmise plaanile.Foto: EPA

  Ungari peaminister Viktor Orban ütles täna Saksa ajalehele Bild, et Süüria naabritele Türgile, Liibanonile ja Jordaaniale tuleks anda kolme miljardi euro väärtuses abi, et peatada põgenikevool Euroopasse, vahendab Deutsche Welle.

  "Kui selleks kulub rohkem raha, suurendame abi kuni põgenikevool peatub," teatas Orban. Ta märkis, et Euroopa Liidu juhtide järgmisel kohtumisel esitleb ta oma plaani, millega peaks iga liikmesriik panustama ELi eelarvesse 1% võrra rohkem.
  Ungari on hädas suure hulga migrantidega, kes on saabunud riiki Serbia kaudu Kreekast ja loodavad edasi pääseda Austriasse ja Saksamaale. Sel aastal on Ungari piiri ületanud üle 170 000 migrandi, ÜRO hinnangul võib ainuüksi järgmisel nädalal saabuda veel 42 000. 
  Ajalehele Bild antud intervjuus ähvardab Orban saata põgenikud tagasi sinna, kust nad tulid, märkides, et paljud neist ei tule otse sõjapiirkondadest, vaid põgenikelaagriest, mis asuvas Süüria naaberriikides. "Nad ei põgene hädaohu eest - nad on juba põgenenud ega peaks kartma oma elude pärast," ütles ta. Orbani hinnangul ei tule nad Euroopasse turvalisuse pärast, vaid seetõttu, et tahavad paremat elu kui on põgenikelaagris. "Nad tahavad Saksa elu, võib-olla ka Rootsi elu," sõnas ta.
  Populistliku partei juht, keda on kritiseeritud tema karmi suhtumise pärast põgenikesse, hoiatas reedel, et kõik inimesed, kes saabuvad Ungarisse illegaalselt, arreteeritakse ja nende üle mõistetakse kohut uute rangete immigratsiooni seaduste järgi. Ungari ehitab ka vastuolusid tekitanud müüri Serbia piirile, et migrante eemal hoida.
  Võrdlus holokaustiga
  Austria kantsler Werner Faymann kritiseeris intervjuus Saksa ajakirjale Der Spiegel Orbani tahtlikku tõrjumispoliitikat ja võrdles seda natsidele omase poliitikaga. Faymannile valmistas muret olukord Budapesti raudteejaamas umbes nädal tagasi, kui sajad põgenikud läksid rongile, mis pidi sõitma Austriasse, kuid siirdus hoopis põgenikelaagrisse.
  "Rongis kinniolevad põgenikud, kes usuvad, et nad lähevad hoopis kuhugi mujale, meenutab meie mandri kõige süngemat perioodi," ei olnud Faymann karmide võrdlustega kitsi. Ta lisas, et sellistele "solidaarsusega patustajatele" nagu Ungari, kes keelduvad põgenikke vastu võtmast, tuleks määrata rahalised sanktsioonid.
  Peale Ungari on kohustuslikest kvootidest keeldunud ka Tšehhi, Slovakkia, Taani ja Poola. Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier oli reedel Prahas ja püüdis neid riike ümber veenda plaanis, mida hakkavad ELi siseministrid esmaspäeval arutama. 
  Steinmeier hoiatas, et migrantide sissevool võib olla Euroopa Liidu ajaloo kõige suurem väljakutse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Minister näeb põllumeestele ja vedajatele suuri muudatusi
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.