Mait Kraun • 24. september 2015 kell 17:00

Norra kärpis intressimäärad rekordmadalale

Nafta.  Foto: EPA

Norra Keskpank langetas intressimäärad ootamatult ajaloo madalaima tasemeni, et tulla toime nafta hinnalangusest tulenenud probleemidega, vahendab Bloomberg.

Ühtlasi teatas keskpank, et intressimäärasid vähendatakse vajadusel veelgi. Deposiidi intressimäära vähendati 25 baaspunkti võrra 0,75 protsendini. Bloombergi küsitletud 17 ökonomistist prognoosis intresside vähendamist vaid 7. Keskpank ütles, et deposiidimäär võib kolmandas kvartalis väheneda 0,59 protsendini ja püsida alla 1 protsendi kuni 2018. aastani.

Keskpanga juht Oeystein Olsen on rahapoliitikat sarnaselt Rootsile ja ELile märkimisväärselt lõdvendanud. Peamiselt on 500 miljardi dollari suurusele majandusele probleeme tekitanud nafta hinnalangus. Valitsus on ka teatanud, et riigi 880 miljardi dollari suurusest naftafondist kasutatakse eelarves oodatust suuremat osa.

Norras on naftaettevõtted vähendanud töökohti kokku 20 000 võrra ja töötus on tõusnud kõrgeimate tasemeteni alates 2006. aastast.

„Nafta hinnad on küll madalal, aga meil on naftafond, mis muudab rahanduspoliitikaga manööverdamise lihtsamaks. See eristab meid paljuski teistest hädas olevatest riikidest,“ ütles Olsen Bloombergile antud intervjuus. „Nõrgem kroon aitab stimuleerida teisi majandusharusid. Seega – meil on probleeme, aga ma ei arva, et me peaks olema üleliia pessimistlikud.“

Norra Keskpank prognoosib, et riigi majanduskasv ulatub sellel ja järgmisel aastal 1,25 protsendini ja 2017. aastal 2 protsendini.

Hetkel kuum