Äripäev • 28. oktoober 2015 kell 8:15

Vene eksministril arestiti Šveitsis miljonid

Šveitsis arestiti Venemaa endise põllumajandusministri Jelena Skrõnniku pangakontod.  Foto: epa

Šveitsi võimude otsusega arestiti Venemaa endise põllumajandusministri Jelena Skrõnniku pangakontod seoses rahapesu kriminaalasjaga, teatas Interfax.

Kohe pärast uudise avaldamist Venemaa meedias asus Skrõnnik tuliselt seda ümber lükkama. „See on lihtsalt täielik vale,“ teatas Skrõnnik Vene uudisteteenistusele. „Mul isegi pole sellist raha,“ lisas ta ja ütles, et tema kohta täna avaldatuga tegelevad edasi tema advokaadid.

Küsimusele, kas tal on välismaal pangaarveid, ei andnud Skrõnnik selget vastust; „No muidugi. Ma ei tea… Ma ei taha kommenteerida, ma ei saa üldse aru, mis toimub.“

Šveitsi prokuratuuri nõudel on blokeeritud Skrõnniku kontod, millel on kokku 60 miljonit Šveitsi franki (55 miljonit eurot - toim),“ ütles allikas väljaandele. Tema sõnul on endine minister, kes praegu elab Prantsusmaal Cote d’Azuris, seotud Šveitsis käiva kriminaaluurimisega.

Uurimise andmetel laekus aastatel 2007 kuni 2012 Skrõnniku erinevatele kontodele Šveitsi pankades 140 miljonit dollarit, mille päritolu tekitab tõsiseid kahtlusi, kirjutab Interfax oma allikale toetudes. Šveitsi uurijad ja prokuratuur menetlevad seda kriminaalasja koos Vene kolleegidega ning tõenäoliselt jõuab asi ka kohtusse, rääkis allikas.

Eile õhtul avaldas Vene meedia, et riigi peaprokuratuur saatis Šveitsi järelepärimise selle kohta, et oli arestitud endise Venemaa põllumajandusministri asetäitja Aleksei Bažanovi kontod Šveitsi pankades. Tema kontodel oli kokku 12 miljonit franki.

Interfaxiga rääkinud inimene märkis, et jutt käib riiklikust liisinguettevõttest Rosagrolizing, mis teenindab Venemaa põllumajandussektorit. Venemaa õiguskaitseorganid on esitanud mitmele riigiametnikule ja ettevõtjale süüdistuse sellest riigifirmast 1,125 miljardi rubla riisumises. Skrõnnik, kes juhtis Rosagrolizingut ning oli aastatel 2009 kuni 2012 põllumajandusminister, oli seni selles uurimises tunnistaja.

Pidevalt meedial hambus

Novembris 2012 näitas telekanal Rossija 1 saates „Erikorrespondent“ filmi, mille autorid väitsid, et ajal, kui põllumajandusministrist Skrõnnik juhtis riigifirmat Rosagrolizing, riisuti sellest 39 miljardit riigieelarvest antud rubla. Seejuures, nagu väideti filmis, läks osa raha ettevõtetele, mille omanikuks olid Skrõnnik ja tema vend Leonid Novitski.

Nädal pärast saadet süüdistas eksminister intervjuus Ren TV-le filmi autoreid ebakompetentsuses, teatades, et kui tema juhtis Rosagrolizingut, oli sealt raha varastamine välistatud ning suunas kõik selle ettevõtte teemalised küsimused toonasele juhatuse esimehele Viktor Zubkovile, kes oli tema mantlipärija põllumajandusministeeriumis.

Ka lükkas ta ümber meedia väited, et talle kuulub Šveitsis tegutsev eliitkliinik La Prairie ning tal on Hermes Birkini mitme tuhande dollarine käekott. „Mulle ei kuulu kellad, Birkin ega kliinik. Jah, mul on mitte suur, vägagi mitte suur kinnisvara Prantsusmaal, mis on ka deklareeritud. Deklaratsiooni on lihtsalt vaja tähelepanelikult lugeda – seal on kirjas, et mul on firma, ja seal on kirjas, et mul on Prantsusmaal üldse mitte suur kinnisvara – 200 ruutmeetrit,“ selgitas ta, rõhutades, et oli äris edukas juba enne riigiametisse asumist. „Ma pole rikas, olen piisavalt kindlustatud inimene,“ rääkis ta 2012. aastal.

Ka ütles ta toona, et ei kavatse Venemaalt kuskile minna. Tänavu kirjutas aga Deutsche Welle, et nelja lapse ema Skrõnnik elab Prantsusmaal Cote d’Azuris isiklikus villas.

Skrõnnik jõudis Venemaal uudiste pealkirjadesse ka aasta tagasi, kui sai teatavaks, et haridusministeeriumi juures tegutsev atesteerimiskomisjon võttis talt plagiaadi pärast ära majandusteaduste doktori kraadi.

Hetkel kuum