Sirje Rank • 29. oktoober 2015 kell 7:45

Stockmannil on rasked ajad

Stockmanni kaubamaja  Foto: Julia-Maria Linna

Soome Stockmannil on rasked ajad, milles aasta jagu ametis olnud uue juhi Per Thelini strateegiad ei ole veel pööret toonud, kirjutavad Kauppalehti ja Helsingin Sanomat Stockmanni kolmanda kvartali tulemustest.

Stockmanni kahjum oli ligi 12,7 miljonit eurot ehk ca miljon eurot igas nädalas (aasta algusest arvates oli kahjum 56,9 miljonit eurot). Niipalju on positiivne, et kahjum on hakanud vähenema. Käive oli 350,9 miljonit eurot, mis oli 54,1 miljoni võrra väiksem kui läinud aasta samal ajal.

Suurim probleem on müük. „Turg Soomes ei kasva ja Venemaal on sama seis, me ei saa sinna midagi teha. Suurim väljakutse on, kuidas sellega toime tulla, ütles Thelin.

Negatiivselt on mõjunud ka rubla kursi langus. Oktoobri Hulludel Päevadel kasvas müük Venemaal 14,5%, kuid eurodes oli tegemist ligi 18%se langusega, kirjutas Kauppalehti. Venemaalt lahkuda Stockmann siiski ei plaani. Raskused on ka Balti riikides, kus eriti Tallinnas pitsitab Stockmanni tihenenud konkurents.

Helgeimad kohad kontsernis on kinnisvara ja rõivakett Lindex, mis on kasumis. Lindexi müük kasvas 16 riigis, olles miinuses vaid Poolas ja Venemaal. Vene turult on firma lahkumas, uusi kauplusi kavandatakse aga muuhulgas Londonis.

Läinud sügisel müüki pandud kataloogifirmale Hobby Hall pole veel ostjat leitud.

Hetkel kuum