Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mis kasu on üliodav raha toonud?

  Pulliskulptuur Manhattanil Wall Streeti lähistel.Foto: Scanpix/reuters

  Seitse aastat väldanud üliodava raha poliitikast on Wall Street selgelt rohkem kasu saanud kui nii-öelda reaalmajandus, kinnitab Bank of America oma värskes analüüsis.

  Pank lõi kokku USA investeerimispanga Lehman Brothers kollapsi ning Bear Stearns panga päästmise järel maailma keskpankades tehtud 606 intressimäärade langetamise ning keskpankade poolt 12,4 triljoni dollari ulatuses sooritatud varaostude mõju.
  Sellest nähtub, et iga sel kümnendil USAs loodud töökoha kohta on firmad kulutanud 296 000 dollarit oma ettevõtte aktsiate tagasi otsmiseks. 100 dollarit, mis investeeriti aktsia- ja võlakirjaportfelli USA keskpanga „rahatrüki“ ehk varaostuprogrammi alguses, on praegu väärt umbes 205 dollarit. 100 dollari suurune palk on sama ajaga kasvanud 114 dollarile. Kvaliteetse ärikinnisvara hinnad on kerkinud 168%, võrreldes USA kogu elamukinnisvara 16% hinnatõusuga. Suurbritannias langes mullu 26% elamukinnisvaraga tehtud tehingute väärtusest Londoni arvele, mis on vaid 1% riigi territooriumist, toob agentuur Bloomberg ülevaatest näiteid.
  Nende näidete pealt prognoosivad Bank of America strateegid maailma majanduses „deflatsioonilise kasvu“ jätku, mis USA vedamisel aeglaselt ja konarlikult tempot üles võtab.
  „Nullintressid ja keskpankade varaostud on siiamaani palju rohkem kasu toonud Wall Streetile, kapitali omanikele, varipankadele, ükssarvedele (suure firmaväärtuse saavutanud start-up-ettevõtted toim) jne kui nii-öelda peatänava äridele, töölistele, hoiustajatele, pankadele ja tööturule,“ märgivad raporti autorid.
  Nad näevad riski, et keskpankade tegevusest õhutatud tõus turgudel pöörab languseks, kui teiste keskpankade täiendav rahatrükk surub USA dollari üles ja toorme hinna alla, selle asemel, et nõudlust ergutada. "Turud ei ole sisse rehkendanud kvantitatiivset läbikukkumist,“ nendivad autorid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Henn Sarv: mõttetu hinnaga elektrit ei pea ostma
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
USA aktsiaturg langes peale viiepäevast tõusu
USA aktsiaturg tuli kolmapäeval allapoole, kui jaekaubanduskett Target näitas kasumi kukkumist ning Föderaalreservi juulikuu istungi protokoll kinnitas varasemat teadmist, et intresse tõstetakse seni, kuni inflatsioon on allapoole tulnud.
USA aktsiaturg tuli kolmapäeval allapoole, kui jaekaubanduskett Target näitas kasumi kukkumist ning Föderaalreservi juulikuu istungi protokoll kinnitas varasemat teadmist, et intresse tõstetakse seni, kuni inflatsioon on allapoole tulnud.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Suurte lubadustega erakliinik püüab maha raputada musta minevikku
Novembris avab Tallinnas Pärnu maanteel kaheksal korrusel uksed uus erakliinik Novel Clinic, mille suur visioon on välja kasvanud kliinikust 4Kliinik. Ka 4Kliinik alustas ilusa plaaniga ja raha lugemata, lõpuks jäi tasumata aga osa töötasudest, maksudest ja arvetest.
Novembris avab Tallinnas Pärnu maanteel kaheksal korrusel uksed uus erakliinik Novel Clinic, mille suur visioon on välja kasvanud kliinikust 4Kliinik. Ka 4Kliinik alustas ilusa plaaniga ja raha lugemata, lõpuks jäi tasumata aga osa töötasudest, maksudest ja arvetest.
Fazer katsetab kakaorakkude kasvatamist bioreaktorites
Soome magusatootja Fazer uurib, kas rakupõhine põllumajandus võiks võimaldada kakao kasvatamist šokolaadi toorainena.
Soome magusatootja Fazer uurib, kas rakupõhine põllumajandus võiks võimaldada kakao kasvatamist šokolaadi toorainena.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.