Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Oktoobris laekus erakordselt palju makse

  Oktoobris oli maksude laekumine kolmandiku võrra suurem kui aasta tagasi samal ajal.Foto: PantherMedia/Scanpix

  Tänavu oktoobris laekus riigikassasse rohkem makse kui kunagi varem ühe kuuga, kuna tasuti tulumaks finantssektori suurelt erakorraliselt dividendimakselt, teatas rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Margus Täht.

  Oktoobris kogus maksu- ja tolliamet 596,5 miljonit eurot makse, mis on 28,8 protsenti rohkem kui aasta varem samal kuul. Tänavu kümne kuuga on eelarves oodatust rohkem laekunud eelkõige otseseid makse ehk tulumaksu ja sotsiaalmaksu.
  Juriidilise isiku tulumaksu laekus oktoobris finantssektori erakorralise dividendimakse tõttu 116,2 miljonit eurot ehk 96,7 miljonit eurot rohkem kui möödunud aasta oktoobris. Oktoobri lõpuks oli juriidilise isiku tulumaksu laekunud 118,5 protsenti eelarves kogu aastaks planeeritust ehk 379,9 miljonit eurot. Laekunud maksusummast 88,4 protsenti moodustab laekumine erasektori dividendidelt ning 3,2 protsenti riigi osalusega ettevõtete dividendidelt.
  Võrreldes eelmise aastaga laekus oktoobris füüsilise isiku tulumaksu vaatamata tulumaksumäära langetamisele 5,3 protsenti rohkem. See tuleneb peamiselt füüsiliste isikute kevadiste tuludeklaratsioonide alusel juurde määratud tulumaksust, mida laekus oktoobris 6,7 miljonit eurot rohkem kui 2014. aastal. Maksulaekumist mõjutas positiivselt ka deklareeritud keskmise palga kasv, mis kiirenes septembris 6,6 protsendini. Samas palgasaajate arv on viimasel poolaastal olnud selgelt alaneva trendiga ulatudes septembris üheprotsendise languseni eelmise aastaga võrreldes.
  Oktoobris laekus käibemaksu 152,2 miljonit eurot, mida on 13,8 protsenti rohkem kui aasta varem. Suure kasvu ühe põhjusena saab esile tuua eelmise aasta suhteliselt madala baasi. Oktoobris tehti aasta seni kõige suuremad tagastused, mida sügisel tavapäraselt mõjutab põllumajandussektor, lisaks tagastati eelmiste kuude nõudeid. Ettevõtete deklareeritud käibed on endiselt mitmes suuremas sektoris languses. Selle üks põhjus on Eesti-sisese müügi ja soetuse langus, vastavalt 0,4 protsenti ja 3 protsenti. Kasvamist jätkab deklareeritud Eesti tehingute lisandväärtus võrreldes varasemate aastatega.
  Käibemaksu on tänavu kümne kuuga laekunud 11,1 protsenti rohkem kui eelmisel aastal sama ajaga, samas kui laekumist peamiselt mõjutavate komponentide (era- ja valitsussektori tarbimise, investeeringute ning arvestusliku rendi) kasv on jäänud mitu protsendipunkti madalamaks. Suur vahe makroindikaatorite ja laekumise kasvu vahel tuleneb peamiselt maksumuudatuste mõjust seoses käibemaksudeklaratsiooni lisa (vähemalt 1000euroste arvete deklareerimise) ja autode sisendkäibemaksu mahaarvamise piiramisega. Seejuures maksudest hoidumise ja maksupettuste vähenemine kasvatab tänavu laekumist ligikaudu 80–90 miljoni euro võrra. Maksu- ja tolliameti tegevus maksude kogumisel on varasemaga võrreldes muutunud tõhusamaks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüütik: „Vali mind, vali minu maksud!“ – palun, ärge tehke!
Kui erakonnad panevad riigikogu valimispeo püsti debatiga, millised maksud peaksid tõusma, ootab majandust vältimatu allakäiguspiraal, hoiatab majandusanalüütik Peeter Tammistu.
Kui erakonnad panevad riigikogu valimispeo püsti debatiga, millised maksud peaksid tõusma, ootab majandust vältimatu allakäiguspiraal, hoiatab majandusanalüütik Peeter Tammistu.
Maailma suurim varahaldaja tõi turule bitcoini fondi
Maailma suurim fondivalitseja BlackRock tõi turule bitcoini hinda järgiva fondi, mis on mõeldud USA institutsionaalsetele klientidele, vahendab Reuters BlackRocki koduleheküljel olevat uudist.
Maailma suurim fondivalitseja BlackRock tõi turule bitcoini hinda järgiva fondi, mis on mõeldud USA institutsionaalsetele klientidele, vahendab Reuters BlackRocki koduleheküljel olevat uudist.
Reaalajas börsiinfo
Edukat tippjuhti Tarmo Noopi kutsuti buldooseriks, aga see on nüüd minevik Lahkumisintervjuu!
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Rootsi inflatsioon vähenes juulis
Rootsi inflatsioon langes juulis esimest korda alates jaanuarist, ja oli isegi grammike väiksem, kui oodati, kirjutab Dagens Industri.
Rootsi inflatsioon langes juulis esimest korda alates jaanuarist, ja oli isegi grammike väiksem, kui oodati, kirjutab Dagens Industri.
Raadiohommikus: kütusekriisist, elektrituru reformist ja väikeettevõtetest
Kui suured on Eesti diiselkütuse varud ja kas meil talveks ikka kütust jätkub? Teemat kommenteerib Tartu Terminali üks omanikest Rauno Raudsepp.
Kui suured on Eesti diiselkütuse varud ja kas meil talveks ikka kütust jätkub? Teemat kommenteerib Tartu Terminali üks omanikest Rauno Raudsepp.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.