Sirje Rank • 10. november 2015 kell 10:00

Cameron esitas ametlikult brittide nõudmised

Suurbritannia peaminister David Cameron  Foto: Scanpix/Reuters

Suurbritannia peaminister David Cameron esitas täna Euroopa Ülemkogu presidendile Donald Tuskile läkitatud kirjas Suurbritannia nõudmised, mis võimaldaksid riigil Euroopa Liidus jätkata.

Põhinõudmisi on neli: tagada siseturu tõrgeteta toimimine nii euroala kui ka euroala välistele riikidele, suurendada Euroopa Liidu konkurentsvõimet, aktsepteerida Suurbritannia tahtmatust jätkata aluslepingutes sõnastatud "aina süveneva liidu" kursil ning piirata ka ELi riikidest Suurbritanniasse kolinud isikute juurdepääsu Briti sotsiaaltoetustele. Kõige vastuolulisem ongi viimane punkt.

„Muudatused, mida Suurbritannia nõuab, ei tule kasuks üksnes Suurbritanniale, vaid kogu Euroopa Liidule,“ ütles David Cameron täna Londonis Chatham House’i mõttekojas peetud kõnes, kus ta vaagis ELi liikmeks oleku eeliseid ja puudusi.

Cameron ütles, et kui EL tuleb Briti nõudmistele vastu, kavatseb ta kampaaniat teha Euroopa Liidus jätkamise poolt. Eile Suurbritannia ettevõtjate liidus esinedes hoiatas Cameron, et kui EL vastutulelikkust ei ilmuta, võib ta liituda ka EList välja astumist pooldajate leeriga.

Täna kinnitas ta, et usub brittidele sobiva kokkuleppe võimalikkust ning et reformitud ELis jätkamine on ilma igasuguse kahtluseta Suurbritannia rahvuslikes ja julgeolekupoliitilistes huvides.

Läinud nädalal tutvustas Suurbritannia nõudmisi ka Briti rahandusminister George Osborne.

Suurbritannia nõudmiste kirjalikult vormistamise ja ELile üle andmisega käivitub ELiga ametlik läbirääkimiste protsess, mille tulemusi arutavad ELi valitsusjuhid detsembris toimuval Ülemkogul. Kui kokkuleppele ei jõuta, võib Donald Tusk uue aasta hakul Ülemkogu uuesti kokku kutsuda.

Briti meedia andmeil võiks referendum Suurbritannia ELis jätkamise üle toimuda tuleva aasta juunis. Täna ütles Cameron, et teeb referendumi kuupäeva teatavaks siis, kui on suutnud läbi suruda vajalikud muudatused. Tagumine tähtaeg on 2017. aasta.

Hetkel kuum