Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Cameron esitas ametlikult brittide nõudmised

  Suurbritannia peaminister David CameronFoto: Scanpix/Reuters

  Suurbritannia peaminister David Cameron esitas täna Euroopa Ülemkogu presidendile Donald Tuskile läkitatud kirjas Suurbritannia nõudmised, mis võimaldaksid riigil Euroopa Liidus jätkata.

  Põhinõudmisi on neli: tagada siseturu tõrgeteta toimimine nii euroala kui ka euroala välistele riikidele, suurendada Euroopa Liidu konkurentsvõimet, aktsepteerida Suurbritannia tahtmatust jätkata aluslepingutes sõnastatud "aina süveneva liidu" kursil ning piirata ka ELi riikidest Suurbritanniasse kolinud isikute juurdepääsu Briti sotsiaaltoetustele. Kõige vastuolulisem ongi viimane punkt.
  „Muudatused, mida Suurbritannia nõuab, ei tule kasuks üksnes Suurbritanniale, vaid kogu Euroopa Liidule,“ ütles David Cameron täna Londonis Chatham House’i mõttekojas peetud kõnes, kus ta vaagis ELi liikmeks oleku eeliseid ja puudusi.
  Cameron ütles, et kui EL tuleb Briti nõudmistele vastu, kavatseb ta kampaaniat teha Euroopa Liidus jätkamise poolt. Eile Suurbritannia ettevõtjate liidus esinedes hoiatas Cameron, et kui EL vastutulelikkust ei ilmuta, võib ta liituda ka EList välja astumist pooldajate leeriga.
  Täna kinnitas ta, et usub brittidele sobiva kokkuleppe võimalikkust ning et reformitud ELis jätkamine on ilma igasuguse kahtluseta Suurbritannia rahvuslikes ja julgeolekupoliitilistes huvides.
  Läinud nädalal tutvustas Suurbritannia nõudmisi ka Briti rahandusminister George Osborne.
  Suurbritannia nõudmiste kirjalikult vormistamise ja ELile üle andmisega käivitub ELiga ametlik läbirääkimiste protsess, mille tulemusi arutavad ELi valitsusjuhid detsembris toimuval Ülemkogul. Kui kokkuleppele ei jõuta, võib Donald Tusk uue aasta hakul Ülemkogu uuesti kokku kutsuda.
  Briti meedia andmeil võiks referendum Suurbritannia ELis jätkamise üle toimuda tuleva aasta juunis. Täna ütles Cameron, et teeb referendumi kuupäeva teatavaks siis, kui on suutnud läbi suruda vajalikud muudatused. Tagumine tähtaeg on 2017. aasta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Analüüs: sügis tööstuses võib kujuneda suheliselt ebameeldivaks
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Jaapani Softbank kukkus rekordilise kahjumiga käpuli
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Leedu vedajad hädas riiulifirmadest tööjõuvahendajatega
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.
Ameerika energiafirmad ei hooli Joe Bideni üleskutsest – tootmine jätkub vanamoodi
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden kutsus riigi energiafirmasid suurendama tootmist, et suruda kerkivaid kütusehindu alla. Ettevõtteid see ei kõiguta, vahendab Financial Times.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden kutsus riigi energiafirmasid suurendama tootmist, et suruda kerkivaid kütusehindu alla. Ettevõtteid see ei kõiguta, vahendab Financial Times.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.