Sirje Rank • 2. veebruar 2016 kell 11:07

Tusk esitas brittidele ELi ettepanekud liidus jätkamiseks

Donald Tusk ja David Cameron pühapäeval Londonis, kus käisid veel pingelised kõnelused.  Foto: Scanpix/REuters

Euroopa Komisjoni president Donald Tusk avalikustas täna Euroopa Liidu vastuse Suurbritannia peaministri David Cameroni eelmisel aastal esitatud nõudmistele, mis tema arvates võimaldaksid brittidel Euroopa Liidu koosseisus jätkata.

Kaaskirjas ELi vastusele märgib Tusk, et Euroopa Liidu ühtsuse hoidmine on kõigi liikmesriikide jaoks suurim väljakutse. Ta tõdeb, et protsess on olnud raske ja keerulised kõnelused on alles ees. Nüüd, kui ELi pakkumine on laual, saavad selle kohta oma seisukoha kujundada nii Suurbritannia ise kui ka kõik ülejäänud liikmeesriigid, mis peavad samuti ettepanekuga nõusse jääma. Otsustav arutelu valitsusjuhtide tasandil toimub 18.-19. veebruarile kavandatud Ülemkogul. Nii ei ole täna lauale pandud dokument veel lõpliku kokkuleppe kavand. 

„Minu arvates lähevad need ettepanekud  väga kaugele peaminister David Cameroni tõstatatud küsimuste lahendamisel,“ märkis Tusk. „Sellest joonest ma aga üle ei astunud, mis puudutas aluspõhimõtteid, millele Euroopa Liit on rajatud.“

Viimane puudutas eelkõige Suurbritannia nõutud õigust piirata sotsiaaltoetusi ka ELi riikidest Suurbritanniasse tööle saabunud inimestele, et sel moel vähendada rändesurvet. Nõue on aga vastuolus ELi vaba liikumise põhimõttega, mis eeldab kõigi ELi kodanike võrdset kohtlemist.

Täna lauale pandud paberites möönab Euroopa Komisjon, et osa liikmesriikide sotsiaaltoetusskeemid on atraktiivsemad kui teistel ja võivad nii kujutada eneesest omaette ahvatlust. Pähklit püütakse läbi hammustada sel moel, et antakse liikmesriigile õigus täpsemalt määratleda, kellel ja mis alustel on õigus toetusi saada. Püütakse ka piirata sotsiaalsüsteemide kuritarvitamist – et see ei oleks kolimise peamine eesmärk. Cameroni võit on välja pakutud võimalus sotsiaaltoetusi kuni neljaks aastaks piirata. Samuti visandatakse võimalust indekseerida lastetoetuste maksmine, kui lapsed on lähteriiki maha jäänud, selle riigi elatustasemega.

Komisjoni ettepanek on huvilistele inglise keeles kättesaadav siin.

"Olla või mitte olla koos, selles on küsimus," säutsus Tusk oma Twitteri kontol. 

Hetkel kuum