Sirje Rank • 18. veebruar 2016 kell 8:14

Tusk: paremat aega brittidega kokkuleppeks ei tule

David Cameron ja Donald Tusk  Foto: Scanpix/Reuters

Euroopa Ülemkogu juht Donald Tusk tunnistas valitsusjuhtidele läkitatud kirjas, et ei saa kindlalt lubada kokkuleppe sündi Suurbritanniaga, kuna rida poliitilisi küsimusi on hoolimata pikast läbirääkimiste protsessist ikka veel lahtised.

Tusk kutsub täna Brüsselis algava Ülemkogu eel saadetud kirjas valitsusjuhte olema konstruktiivsed, kuna paremat aega kokkuleppeks Suurbritanniaga ei tule ning kui seda kokkulepet ei sünni, võidavad sellest eelkõige need, kelle geopoliitiline huvi on Euroopa Liidu riikide vahele kiilu ajada.

Tuski sõnul on käes otsustav hetk nii Euroopa Liidu ühtsuse kui ka Suurbritannia ja Euroopa omavaheliste suhete jaoks.

Eesmärk on saavutada juriidiliselt siduv kokkulepe, mis vastab Suurbritannia nõudmistele moel, mis on vastuvõetav ka kõigile teistele liikmesriikidele. Tusk toonitab seejuures, et ELi alusväärtusi lepe ei riiva.

Ajaleht Financial Times on kätte saanud Suurbritanniale pakutava kokkuleppe ühe viimase versiooni ning kirjutab, et üks keeruline teema, mis jõuab täna õhtul valitsusjuhtide lauale, puudutab finantsregulatsioone ja London City’t. Ehk kuidas euroala reeglistik ja euroala väliste riikide reeglistik kõrvuti eksisteerivad ja kuivõrd need omavahel erineda võivad. Siin on üleval konkurentsi teemad, rahaliidu spetsiifilised vajadused jne.

Teine keeruline valdkond puudutab sisserännet, mis on Suurbritanniale väga suure poliitilise tähtsusega. Siin on kokkuleppe viimases versioonis suurendatud Euroopa Parlamendi rolli otsustamisel, millal liikmesriigil oleks õigus n-ö hädapidurit tõmmata.

Teise põletava teemana arutavad Euroopa Liidu valitsusjuhid täna-homme pagulaste teemat ja väljavaateid ELi riikide poliitikat paremini koordineerida. Samuti on kesksel kohal kokkulepe Türgiga, et Türgi aitaks ohjeldada ELi illegaalselt saabuvate pagulaste tulva.

Agentuur Bloomberg kirjutab täna oma juhtkirjas, et ELi valitsusjuhid peaksid Tuski ja Cameroni vahel sõlmitud kompromissi toetama, sest kui see tagasi lükatakse, kasvab risk, et britid lahkuvad Euroopa Liidust. Ilma Suurbritanniata oleks Euroopa Liit aga oluliselt nõrgem ja suureneks oht, et veel mõni riik liidust lahkub. See seaks küsimärgi alla juba kogu ELi projekti elujõu.

Kompromiss ise on aga Bloombergi arvates toetamist väärt, kuna tüürib Euroopat peamistes küsimustes õigete reformide suunas. Ja Euroopa reformide vajadus ei ole mingi brittide leiutis. See on kõigi liikmesriikide huvides.

Hetkel kuum