Äripäev • 25. november 2015 kell 7:34

Eesti firmade kahjum kasvab, müük ei edene

Krediidiinfo andmeil kasvab Eesti firmade kahjum - suhteliselt paremini läheb veevarustuse, kanalisatsiooni, jäätme- ja saastekäitluse sektori ettevõtetel.  Foto: Raul Mee

Kahjumis ettevõtete kahjumisumma kasvas aastaga tervelt kolmandiku võrra, selgub Krediidiinfo kokkuvõttest pärast aruannete esitamise lõppu.

Samal ajal jäi summaarne müügitulude kasv tagasihoidlikuks, kinnitab seesama Krediidiinfo kokkuvõte.

Ettevõtete kahjumite summa kasvas aastaga 34 protsenti ning jõudis 1,3 miljardi euroni. Aasta kahjumiga lõpetanud ettevõtete arv suurenes seejuures vaid 6 protsenti, moodustades kokku 36 378 ettevõtet.

Eesti ettevõtete müügitulude kasv pidurdus juba kolmandat aastat järjest ning ulatus 2014. aastal võrreldes eelmise aasta sama perioodiga vaid 1,2 protsendini. Kõikide ettevõtete ühine müügitulu moodustas 52,5 miljardit eurot. Enim suurenes müügimaht veevarustuse, kanalisatsiooni, jäätme- ja saastekäitluse sektoris (11,4%), kinnisvarategevuses (10,6%) ning põllumajanduse, metsamajanduse ja kalapüügi sektoris (10,3%).

Ettevõtete kasumite summa kasvas 2014. aastal ligi 6% ja jõudis 5,8 miljardi euroni. Samuti kasvas pea 3% kasumit teenivate ettevõtete arv, kokku 72 604 ettevõtet. Suurima kasumikasvuga valdkonnad olid muud teenindavad tegevused (92%), kutse- teadus- ja tehnikategevus (50%) ning info- ja sidesektor (11%). Kasum vähenes kõige rohkem veevarustuse, kanalisatsiooni, jäätme- ja saastekäitluse sektoris (-50%) ning veonduses ja laonduses (-29%).

Valdkondadest sattus suurima löögi alla majutus- ja toitlustussektor, mis jäi ainsana summaarselt kahjumisse - varasem 16 miljoni euro suurune kogukasum paisus 26 miljoni suuruseks. Samal ajal kasvas müügitulu sektoris tubli 7%.

“Eesti ettevõtete finantsnäitajad 2014“ jaoks kasutati 122 145 Eesti ettevõtte 2014. aasta majandusaruannete andmeid (arvestati krediidiasutuste ja kindlustajate andmeid, tuginedes Eesti Panga ja finantsinspektsiooni andmetele).

Hetkel kuum