Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Nõrkvooluga tugevaks

    Kuressaares asuva, turvasüsteeme paigaldava OÜ Installatsiooni Kompanii juht ja põhiomanik Anton Teras oma kabinetis, mille klaasseintel on veel reklaamid ajast, mil firma oli EMT esindaja Saaremaal.Foto: Väinu Rozental

    Anton Teras on truuks jäänud erialale ja kodusaarele – ta on veerandsada aastat juhtinud nõrkvoolusüsteeme paigaldavat Saaremaa firmat, omaaegsest tuntud Levicomi grupist välja kasvanud OÜd Installatsiooni Kompanii.

    Aastatel 2011-2013 kasvas OÜ Installatsiooni Kompanii ärikasum 2,76 korda ja käive 1,70 korda.

    Mahukad objektid. Turvasüsteeme ja sidekaableid paigaldava ettevõtte käekäik sõltub paljuski ehitusturust. Vaadeldud ajavahemikku jäid mitmed euroraha eest ehitatud suured objektid: Hiiumaa haigla laiendus, Kuressaare haigla renoveerimine, Kuressaare ametikooli uus õppehoone, Kuressaare päästeameti kopteriangaar jt.

    Kaamerasüsteemid. Kasumlikum on paigaldada ja ühendada süsteemi kallimad ning targemad seadmed, näiteks kaamerad. Kaamerasüsteemide lisandumine uutele objektidele on muutunud suhteliselt tavapäraseks. Kaamerasüsteemid projekteeritakse peamiselt tootmishoonetele, aga tellijate hulgas on järjest rohkem ka eramuomanikke.

    Valuutakursi kõikumine. OÜ Installatsiooni Kompanii paigaldab üle paarikümne tuntud tootja kaubamärki kandvaid seadmeid, mida ostetakse üle maailma. Kui dollari ja euro kurss oli euro kasuks, soetati enamus vajalikest seadmeist USAst, sest Euroopast oli kallim osta. Praegu on olukord vastupidine.

    „Aastaid tagasi olin dilemma ees, kas hakata tegelema ka elektrisüsteemidega,“ räägib raadioside eriala lõpetanud ja tööstuse elektroonikat õppinud Teras. „Jäime siiski oma liistude juurde, sest nõrkvoolusüsteeme on piisavalt palju ning meil on selles vallas tegemist küll ja küll.“
    Samamoodi on Teras tõsiselt kaalunud perega Tallinna kolimist, ent jäi kodusaarele pidama ning sulges hoopis Tallinna kontori. „Elu on nii mobiilseks muutnud, et kadus vajadus pidada mitut kontorit,“ põhjendab Teras. „Ma pigem käin aeg-ajalt mandrile tööle, aga elan Saaremaal, sest elukvaliteet on siin parem. Siin saan tööle keskenduda, suures linnas nii väga ei saa.“
    Installatsiooni Kompanii paigaldab kõikvõimalikke nõrkvoolusüsteeme: tulekahjusignalisatsiooni-, valvesignalisatsiooni-, läbipääsu-, side-, TV-, helindus- ja videosüsteeme ning vähesel määral vahendab GPS- ja merenavigatsiooniseadmeid. Installatsiooni Kompanii oli tänavuses Gaselli TOPis 802. kohal.

    Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?

    OÜ Installatsiooni Kompanii juht Anton Teras

    Targem annab järele. Tahtmata alahinnata klienti või tellijat, peame meie olema temast targemad, kui pakume talle parimaid lahendusi. Kui klient meie nõuande kohaselt ei talita, siis mina talle peale pressima ei hakka. Aga ma olen talle vähemalt andnud soovitusi.

    Enamik inimestest on juba aru saanud, et tulekahjusignalisatsioon peaks ka eramajas olema. Aga sellest ei saada aru, et kui sul on tulekahjusüsteem olemas, siis saaks lihtsa liigutusega panna maja ka valve alla. Selleks on vaja panna lisaks vaid paar-kolm andurit, mis maksavad kokku mõnisada eurot. Selle peale ütlevad kliendid tihtipeale, et ei vaja valvesüsteemi. Klient tahab alati odavamalt läbi saada.

    Kuressaare kesklinnas asuva kontorimaja fassaad ja majajuhi stend koridoris annavad teada, et siin tegutseb Levi Installatsiooni Kompanii. Tegelikult on firma ärinimest sõna Levi ära kaotatud juba 18 aastat tagasi. See oli siis, kui Tõnis Paltsi asutatud Levicomi kontsern reorganiseeriti.
    „Maja omanik ei ole vanu silte välja vahetanud,“ muigab Teras. „Aga tegutsenud olen siin majas üle 25 aasta. Samas kabinetis ja sama koha peal istus omal ajal minu ülemus Tõnis Palts.“
    Palts oli see, kes 1990. aastal kutsus Terase tööle kooperatiivi Levi. Mehed tundsid teineteist hästi, sest olid aastaid koos töötanud Saare Kaluris. 1991. aasta augustis asutati OÜ Levi Installatsiooni Kompanii, millest pool kuulus kooperatiivile Levi ja teine pool Anton Terasele, tema emale ning tema naisele. 1997. aastal ostis Terase pere teise poole välja ning firma hakkas tegutsema Installatsiooni Kompanii nime all.

    Koosta eelarve. Kui sa hakkad mingit konkreetset tööd tegema, koosta kindlasti objektipõhine kalkulatsioon. Siis sa tead, kuhumaani on võimalik oma pakkumisega minna. Siis sa tead, kus on su piir, et sa ei läheks miinusesse või ei investeeriks üle.

    Odav pole kvaliteetne. Me ei ole kunagi võtnud eesmärgiks olla kõige odavam. Meie eesmärk on olnud teha hästi ja teha seda hea hinnaga. Ära püüa teha hästi odavalt, sest ei ole võimalik teha odavalt ja korralikult.

    Töö kiidab tegijat. Firma ajalugu muudab elu lihtsamaks ehk et parim reklaam on rahulolev klient. Just rahulolevate klientide baas on see, mis taastoodab tööd. Näiteks saime me kolm kuud tagasi Saaremaal lisaobjekti tänu sellele, et ehitaja, kellega olime varem koostööd teinud signalisatsiooni- ja sidesüsteemide osas, soovitas meid tellijale.

    Anton Terase kinnitusel on ettevõttel jätkunud tööd pidevalt, sest elektroonikat tuleb meie ellu järjest juurde ning kogu aeg ehitatakse hooneid ümber. „Kui büroohoones rentnik muutub, tähendab see seda, et töökohtade arvutisidesüsteemid tuleb ümber vedada,“ räägib Teras. „Tulekahjusignalisatsiooni süsteemide puhul on seadusega ette nähtud hooldus, mida teevad turvafirmad ja teeme ka meie. Teadlikum klient laseb korra aastas teha ennetava hoolduse ka valvesüsteemile.“
    Installatsiooni Kompaniis töötab kuus saarlast, neist viis käivad objektidel üle Eesti tehnikutena. Juhataja põhitöö on koostada pakkumised, projekteerida süsteemid ja komplekteerida vajalikud materjalid objektidele. Terase andmeil kulus näiteks mahukaimal objektil ainuüksi arvutikaablit umbes 12 kilomeetrit, lisaks muud kaablit. „Töö spetsiifikast tulenevalt oleme uutel ehitustel kahes etapis,“ selgitab Teras. „Kõigepealt teeme kaablivõrgu valmis, siis vahepeal on meie jaoks paus ning lõpuks paneme valve-, video- ja muud seadmed paika.“
    Terase sõnul on kõige kasumlikum teha n-ö tarka tööd ehk paigaldada kallimaid ja keerulisemaid seadmeid. „Näiteks kaamerasüsteemide puhul on töömaht suhteliselt väike, aga seadmete osa suur,“ räägib ta. „Arvutivõrgu puhul on vastupidi – veame kilomeetrite viisi kaableid laiali, kuid aktiivseadmeid me sinna võrku eriti ei paigalda.“

    OÜ Installatsiooni Kompanii

    Asutatud 26.08.1991.

    Paigaldab turva- ja telekommunikatsioonisüsteeme.

    Juhatuse esimees Anton Teras.

    Omanikud: 80,85% Anton Teras, 16,77% tema ema Milvi Teras ja 2,38% tema abikaasa Maire Teras.

    Gaselli TOPis 802. kohal.

    Töötajaid 6.

    2014. aastal oli käive 215 670 eurot ja kasum 2275 eurot.

    2014. aastal moodustas käibest 92% tulekahjualarmide, häire- ja valvesignalisatsiooni paigaldus ja 8% telekommunikatsioonikaablite ja antennide paigaldus.

    Lisaks paljudele objektidele Eestis on paigaldanud SAT-TV süsteemid Moskvas Lukoili peakorteris, side- ja signalisatsioonisüsteemide kaablivõrgu EXPO 2000 Hannoveri Eesti paviljonis, side-, helindus- ja signalisatsioonisüsteemid Jurmala SPAs.

    1989 – eelkäija, kooperatiiv Levi alustas telekommunikatsioonisüsteemide paigaldamisega.

    26.08.1991 – kooperatiivi reorganiseerimise tulemusel asutati OÜ Levi Installatsiooni Kompanii, tegevusalana lisandus kaabel- ja SAT-TV süsteemide paigaldamine.

    1994 – hakkas müüma ja hooldama mobiiltelefone, sai EMT esindajaks Saaremaal (oli EMT esindaja kuni 2000. aastani).

    1995 – alustas turvasüsteemide paigaldamisega.

    1996 – hakkas müüma GPS ja merenavigatsiooni seadmeid.

    1997 – hakkas tegutsema ärinime OÜ Installatsiooni Kompanii nime all.

     

    Kes on kes?

    Anton Teras

    Lõpetanud 1981. aastal Tallinna Polütehnikumi raadioside ja -levi eriala.

    1984-1986 õppis TPIs tööstuse elektroonikat.

    1986-1990 töötas kalurikolhoosi Saare Kalur sideteenistuses navigatsioonikambri ülemana.

    1990. aastal asus tööle kooperatiivi Levi, 1991. aastast OÜ Levi Installatsiooni Kompanii (praegune OÜ Installatsiooni Kompanii) juht.

    Reformierakonna liige, olnud Kuressaare linna volikogu liige, on linnavolikogu hariduskomisjoni liige.

     Allikas: OÜ Installatsiooni Kompanii, Äripäev

     

    2014. aastal kukkus firma kasum peamiselt just seetõttu, et järjepanu trehvasid olema töömahukad ja seadmetevaesed objektid. "Tänavuste majandustulemuste üle pole põhjust kurta," ütleb Teras. "Käive ja kasum jäävad samasse suurusjärku, mis nad olid 2013. aastal." Installatsiooni Kompanii käive oli 2013. aastal 284 398 eurot ja kasumit teeniti 57 484 eurot.
    Teras peab väga tahtsaks seda, et nad püüavad alati kliendile pakkuda välja parimaid lahendusi. Näiteks soovitavad nad maja ehitamise ajal panna seina rohkem kaableid, et vältida hilisemat lõhkumist. „Samuti oleme soovitanud maja ehitamise ajal panna kõri läbi korruse vahelae või pööningule viivasse lakke, et vajadusel saaks kaablit lage lõhkumata läbi vedada,“ seletab Teras. „Kümmekond aastat tagasi ei osanud me selliseid asju soovitada, aga täna oskame ehk ette kujutada, mis on tulemas.“
    Küsimusele, mis viie aasta pärast siis tulemas on, vastab Teras esimese hooga, et üha rohkem muutub kõik juhtmevabaks. „Aga teistpidi, juhtme kaudu liikuv info on suurema mahuga, stabiilsem ja paremini kontrollitav,“ lisab ta kärmelt. „Traadita internetis ehk WiFis jaotatakse piltlikult öeldes toru kõikide kasutajate vahel. See on põhjuseks, miks tipptunnil, näiteks õhtul kodus WiFi allalaadimiskiirus langeb.“
     
    OÜ Installatsiooni Kompanii juht unistab
    Mul ei ole sellist momenti olnud, et istuks maha ja unistaks. Minu eesmärk on jätkuvalt teha tööd nii, et klient saab rohkem, kui ta ootab. Tahan näha rahuloleva kliendi nägu, kui ta saab meilt valmis asja, ja see on rohkem, kui ta oodata lootis.

    OÜ Installatsiooni kompanii majandustulemused (eurodes)

    aasta    käive   puhaskasum

    2010    154 803           28 801

    2011    167 395           20 523

    2012    188 585           67 823

    2013    284 398           57 484

    Allikas: OÜ Installatsiooni Kompanii

    Kommentaar
    Arvo Kereme, Kuressaare Ametikooli haldusdirektor
    Koostöö OÜga Installatsiooni Kompanii on meil aastaid sujunud. Eks me oleme aegade jooksul koostööd teinud ka teiste väikefirmadega, aga Installatsiooni Kompaniilt saame kompaktse täisteenuse. Nad hooldavad meie hoonetes tuletõrjesignalisatsiooni- ja valvesignalisatsioonisüsteeme ning osaliselt on nad need süsteemid ka ehitanud.
    Installatsiooni Kompanii reageerib kiiresti, on paindlik ja arvestab alati kliendi huvidega. Kui klient fikseerib probleemi, siis sellega annab ta ju edasi probleemi olemuse. Nemad pakuvad alati välja erinevaid lahendusi, mida antud olukorras teha. Mitte nii, nagu mõni firma oma teenuse müügil käitub, öeldes, et sul tuleb see asi kindlasti välja vahetada. Installatsiooni Kompanii arvestab kliendi rahakotiga, nemad ei lahenda asju jõupositsioonilt.
    Tunnen isiklikult pikka aega ka ettevõtte juhti Anton Terast. Ta on sõnapidaja mees ja see mulle ärisuhetes meeldib väga. Kui Teras midagi lubab, siis see saab tehtud, tühje sõnu ta ei loobi.
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.