Äripäev • 16. detsember 2015 kell 6:02

Ossinovski sai väidetavalt kahtlustuse altkäemaksu andmises

Oleg Ossinovski  Foto: Andres Haabu

Üks Eesti esirikkaid Oleg Ossinovski on saanud Eesti Päevalehe andmetel Läti korruptsioonivastase võitluse büroolt KNABilt ametliku kahtlustuse Läti Raudtee eksjuhile poole miljoni eurose altkäemaksu andmises.

Kahtlustuse järgi nõustus Ossinovski maksma Läti Raudtee toonasele juhile Ugis Magonisele pool miljonit eurot tasuks selle eest, et tema ettevõte sai Läti Raudteele müüa kaheksa miljoni euro eest neli vedurit. 

Eesti Päevalehe andmeil on Läti uurijad muu hulgas tuvastanud, et Magonis küsis hea tehingu eest Ossinovskilt algul tasuks 800 000 eurot, kuid Eesti ärimees polnud sellega nõus ja alustas läbirääkimisi 400 000 eurost. Kahtlustuse järgi jõudsid nad kokkuleppele 500 000 euro juures, ent kui KNABi ametnikud Magonise tänavu augustis vahetult pärast raha kättesaamist kinni pidasid, oli üle antud summa kokkulepitust napilt väiksem.

Kuigi skandaali ilmsiks tuleku ajal spekuleeriti, et Magonis ei pruukinud olla altkäemaksu tegelik saaja, siis vähemalt kahtlustuse järgi oli tehing üksühene: vastutasuks konkreetse vedurihanke võitmise eest maksti raha. 

Loe pikemalt Eesti Päevalehest.

8. augusti öösel vahistati Läti Raudtee endine juhatuse esimees Ugis Magonis, keda kahtllustati 500 000eurose altkäemaksu võtmises. Selle summa eest olevat ta sõlminud tehingu Oleg Ossinovksile kuuluva ettevõttega Skinest nelja kasutatud veduri ostuks.

Ossinovski ütles mõni nädal hiljem Läti Televisioonile, et on puhkenud skandaali pärast mures. „Ma väga muretsen selle pärast, mis juhtus. Muretsen väga Ugise pärast. Arvan, et uurimine selgitab kõik. Ma ei tea kõiki detaile, kuid mulle tundub, et see lõpeb hästi. Tõsi, siin on väga palju emotsioone,“ rääkis sel ajal ajakirjanikke vältinud ärimees teda tänaval juhuslikult kohanud Läti ajakirjanikele.

Hetkel kuum