Äripäev • 18. detsember 2015 kell 9:14

Maksuamet tabas seitse arvatavat salakaubavedajat

Veokite järjekord Koidula piiripunktis  Foto: Andras Kralla

Maksu- ja tolliameti (MTA) uurijad pidasid teisipäeval kinni seitse meest, keda kahtlustatakse kokku üle 1,2 miljoni salasigareti riiki toimetamises. Eile võttis kohus seitsmest kahtlustatavast kolm vahi alla, teatas amet.

Kahtlustuse järgi toodi salasigaretid Venemaalt, et need edasi eeldatavalt Lätti toimetada. Eestisse toimetati salasigaretid Koidula piiripunkti kaudu kahe haagisveokiga. Veokite läbiotsimisel avastati laepeidikutest 648 000 ja 568 000 maksumärkideta salasigaretti „NZ“, „Bayron“ ja Kiss“.Üks haagisveokitest koos kuue isikuga peeti kinni Järvamaal asuvas talus salasigarettide ümberladustamise hetkel, teine veok koos juhiga peeti kinni Tartumaal. Seitsmest kahtlustatavast kuus on Läti kodanikud ja üks Eesti kodanik.Kõigile meestele esitati kahtlustus grupiviisilises salakaubaveos, mille eest näeb karistusseadustik süüdimõistmise korral karistusena ette ühe kuni viieaastase vangistuse. Kuigi kauba sihtriigiks oli tõenäoliselt Läti, siis siinsele salaturule jäädes oleks riigile jäänud maksudena laekumata ligi 233 000 eurot.MTA uurimisosakonna talitusejuhataja Siim Rudissaare sõnul on see juhtum järjekordne näide, kus sujuv rahvusvaheline infovahetus on võtmetähtsusega, sest just koostöö Läti kolleegidega päädis salakauba ja isikute tabamisega.Riigiprokuratuuri abiprokurör Evelin Ansip-Kukk märkis, et taotles kohtult kolme Läti kodaniku vahistamist, kuna seni kogutud info järgi võis kahtlustatavate tegevus olla süstemaatiline. „Kaubaveo organiseerituse tase oli väga kõrge ning seni kogutud info alusel on meil alust arvata, et see polnud esimene kord, kui salasigarette sellisel moel üle riigipiiride toimetati. Taotlesime kolme kahtlustatava vahistamist uute kuritegude ärahoidmiseks,“ sõnas Ansip-Kukk.Detsembri keskpaiga seisuga on maksu- ja tolliamet avastanud sel aastal kokku 13,2 miljonit salasigaretti, millest üle poole ehk 7,7 miljonit salasigaretti moodustab märtsi lõpus koostöös politsei- ja piirivalveametiga Paldiski sadamas Rootsi laevale suunduvalt haagisveokilt tabatud kogus.Kriminaalasja kohtueelset uurimist viib läbi maksu-ja tolliameti uurimisosakond ja juhib riigiprokuratuur.

Hetkel kuum