Äripäev • 26. detsember 2015 kell 11:51

Sberbanki juht: nafta tõmbab rubla languskeerisesse

rubla  Foto: epa

Tuleval aastal tõmbab nafta hinna langus endaga kaasa ka rubla, ütles telekanalile Rossija24 antud intervjuus Sberbanki president German Gref.

„Võib öelda, et nafta hind jääb lähikuudel kõikuma 10 protsendi ulatuses mõlemale poole,“ rääkis Gref.

Ta nentis, et nafta hind on tugevalt seotud USA Föderaalreservi poliitikaga ja et dollar hakkab tõenäoliselt tugevnema. „Fedi poliitika muutub karmimaks. See tähendab, et dollar läheb ära kõige suuremalt tuletisturult, naftaturult. See tähendab, et rahalisest seisukohast peab nafta hind langema. Rublaga on see täielikult seotud. Loomulikult viib see rubla alla,“ selgitas pangajuht.

Gref rõhutas, et ei hakka nafta hinda prognoosima, kuna on sellega juba mitu korda mööda pannud.

„Väga oluline on, et keskpank jõudis rubla ujuva kursini, sellega päästis ta sel aastal meie majanduse,“ rõhutas Sberbanki president.

Detsembri keskel ei välistanud Venemaa rahandusminister Anton Siluanov, et nafta hind võib kukkuda alla 30 dollari barreli eest. „Eelarves arvestasime me nafta hinnaga 50 dollarit barreli eest, praegu on see juba 36-37 dollarit barrelist. Pole teada, mis saab edasi,“ ütles minister, kes hoiatas raskete aegade tuleku eest.

Hetkel kuum