Äripäev • 15. jaanuar 2016 kell 10:11

Sberbanki president: Venemaa on kaotaja

Sberbanki juht German Gref liigitas Venemaa majanduslike kaotajate sekka.  Foto: EPA

Venemaa on maailma majanduses konkurentsist maas, kusjuures mahajäämus edukatest riikidest ähvardab käriseda suuremaks kui oli tööstusrevolutsiooni aegadel, ütles täna Venemaal Gaidari foorumil Sberbanki president ja endine majandusminister German Gref.

Gref, kes esines paneelis „Võimatuse tulevik“, ütles, et kätte on jõudnud naftasajandi lõpp ja Venemaa ainus võimalus on triaad teadus-haridus-äri ning juure tasandil peab muutma kogu haridussüsteemi.

„Oleme kaotanud konkurentsis, peab ausalt ütlema. Ja see on tehnoloogiline pärisorjastamine – me kuulume kaotajate ja madala käiguga sõitvate maade nimekirja. Riigid ja inimesed, kes õigel ajal kohanesid ja investeerisid sellesse, on võitjad. Riigid, kes ei jõudnud kohaneda oma majanduse, kogu sotsiaalsüsteemi ja haridusega, on kaotajad. Lõhe nende vahel on suurem, kui see oli viimase tööstusrevolutsiooni ajal,“ rääkis Gref.

Et olukorda parandada, kutsus ta üles alustama muutustega haridusmudeli põhjast, lasteaiast kõrgkoolini - peab loobuma vanast nõukaaegsest haridussüsteemist, mis külvas lapsi üle hiiglasliku infotulvaga, ning tuleb lülituda tehnoloogiarevolutsiooni käiku. Praeguse haridusmudeli ülekandmine i-haridusse probleeme ei lahendaks. „Ma ei usu teadusse või haridusse, mis pole seotud praktikaga, ning ärisse, mis pole seotud teaduse ja haridusega,“ rõhutas Sberbanki president.

Hetkel kuum