Äripäev • 20. jaanuar 2016
Jaga lugu:

Norra advokaat: põgenike väljasaatmine meenutab juutide deporteerimist

Norras Kirkenesis asuv hiljuti rajatud põgenike- ja migrantide keskus.  Foto: epa

Norra valitsus otsustas saata riigist välja seal ebaseaduslikult viibivad põgenikud ja sõidutada nad tuldud teed tagasi. Juba on alustatud põgenike koondamisega Vene-Norra piiri lähedale, et nad bussidega Venemaale tagasi viia.

Norra valitsuse tegevust on kritiseerinud ÜRO ja paljud õiguskaitsjad, kirjutab Svenska Dagbladet. Advokaadid, kes esindavad põgenike huve, pöördusid ka Euroopa Inimõiguste Kohtusse – nende sõnul sarnaneb inimeste riigist väljasaatmine juutide deporteerimisega teise maailmasõja päevil.

ÜRO hinnangul tõukab Norra põgenikke Venemaale, vedades nad palju hullemasse olukorda. Eelmisel aastal süüdistas Euroopa Inimõiguste kohus Moskvat selles, et Süüria põgenikud saadeti tagasi oma kodumaale, kust nad olid surmahirmus põgenenud, kirjutas Svenska Dagbladet.

Venemaale sundväljasaatmist ootavad põgenikud on Norra politsei koondanud Vene-Norra piirile Kirkenesi, et nad sealt bussidega toimetada 220 km kaugusel asuvasse Murmanskisse.

Politsei ise oma tegevust ei kommenteeri, kuid väljaandele ütlesid allikad, et paljud põgenikud on alustanud protestiks näljastreiki. Üks põgenikke aitava organisatsiooni vabatahtlik aga kirjeldas, et inimesed nutavad, kardavad oma elu pärast ja paljud on langenud apaatiasse. Lisaks on praegu Vene poolel Murmanskis miinus 37 kraadi külma, kirjutab Svenska Dagbladet.

Norra advokaadifirma Andersen & Bache-Wiig pöördus Euroopa Inimõiguste Kohtusse, et väljasaatmisprotsess peatada. Üks firma advokaatidest ütles kommentaariks, et „sellist asja pole Norras enne nähtud, kui jätta kõrvale juutide deporteerimine teise maailma sõja ajal“.

Jaga lugu:
Hetkel kuum