Sirje Rank • 25. jaanuar 2016 kell 8:40

Venemaa majandus suurimas languses alates 2009. aastast

Valuutavahetuspunkti tabloo näitab tulikirjas rubla nõrgenemist.  Foto: Scanpix/Reuters

Venemaa SKP oli läinud aastal nafta hinna järsu languse ja sanktsioonide mõjul suurimas languses kriisiaastast 2009.

SKP kahanes mullu esialgsel hinnangul 3,7%, teatas täna Venemaa föderaalne statistikaamet. 2014. aastal kasvas SKP 0,6%.

Agentuuri Bloomberg küsitletud analüütikud olid prognoosinud 3,8% suurust langust.

„Majanduses käib suur ümberkohanemine – see sõltub jätkuvalt liigselt naftast,“ ütles Bloombergile Danske Banki strateeg Vladimir Miklaševski. Rubla nõrkus ja impordi asendamine toestab kodumaist tööstust, kuid kõik see toimub aeglaselt. Majanduse toibumiseni on pikk ja vaevaline tee.“

Alanud aasta tõotab tulla teine järjestikune aasta, kus Venemaa SKP kahaneb. Nafta hind jätkas aasta alguses langust, puutudes läinud nädalal juba 27,1 dollari taset barrelist, mis kukutas omakorda rubla kursi rekordmadalale. Keskpangal, mis sel reedel rahapoliitikat arutab, on vähe võimalusi baasintressimäärasid langetada, kuna inflatsioonitase majanduses ületab seatud sihi ligi kolm korda. Viimasel kolmel nõupidamisel pole keskpank baasintressimäära 11% tasemelt muutnud.

Viimase kolme kuuga on rubla USA dollari suhtes nõrgenenud rohkem kui 20%. Inflatsioonitempo majanduses on küll aeglustunud, kuid ulatus detsembris jätkuvalt 12,9%-le. Jaemüük kahanes detsembris 15,3%, pärast 13,1% suurust langust novembris. Tööstustoodang kahanes detsembris 4,5%. Reaalpalk alanes 14. kuud järjest, kahanedes aasta baasil 10%.

Hetkel kuum