Sirje Rank • 26 jaanuar 2016

Kriitika viis ametist Läti pangajärelevalve juhi

Raha  Foto: Scanpix/Reuters

OECD ja USA kriitika ebapiisava järelevalve ja skandaalide pärast viis ametist Läti Finants- ja Kapitaliturgude Komisjoni juhi Kristaps Zakulise, kirjutab Bloomberg.

Läti on olnud kui magnet endise Nõukogude Liidu liiduvabariikide rahale, mis on kaasa toonud palju rahapesuskandaale. Muu hulgas on Läti pangad kistud ka Moldovas pankadest varastatud miljardi dollari skandaali. USA Kongressi liige Sheila Jackson Lee ütles sel kuul, et suur osa sellest rahast võis jõuda Lätti ning kutsus üles põhjalikumale uurimisele.

Ka mullu oktoobris avaldatuid OECD raport leidis Läti pangandusjärelevalves palju puudusi.

Selle kriitika peale võtsid Läti parlamendisaadikud pangandusjärelevalve mullu detsembris luubi alla, nõudes karmimat kätt ja kvartaalset aruandlust. Pangandusjärelevalvet on arutatud ka riikliku julgeolekunõukogu kohtumistel. Läti meedia andmeil on USA ametnikud soovitanud pangandusjärelevalve juhi vahetust.

Zakulis, kes jääb kohusetäitja kohale kuni uue juhi leidmiseni, ütles eilses avalduses, et loodetavasti aitab tema ametist lahkumine vähendada kahtlusi ja kuuldusi ning eemaldada kahtluse varju ka regulaatorilt endalt.

Hetkel kuum