Märt Sults: väidan, et kosmoses on elu

28. jaanuar 2016, 13:29
Märt Sults
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160128/NEWS/160129651/AR/0/märt-sults.jpg

Täna oli riigikogus esimesel lugemisel korruptsioonivastase seaduse muutmise seaduse eelnõu, mille keskmes on ametnike deklareeritavad huvid ja tulude avalikustamine.

Eelnõud tutvustanud põhiseaduskomisjoni liige Andres Anvelt vastas seejärel riigikogulaste küsimustele ning arutelu jõudis lausa kosmosesse ja Al Caponeni välja.

„Tuludeklaratsioonide ja kõige selle avalikustamine on kõik hästi kihvt. Kui tuludeklaratsioonides korruptsioonijuhtumeid üldse välja tuleb, siis see tähendab seda, et deklareerija on natuke rumal või midagi muud või on see lihtsalt näpukas,“ ütles Sults. „Ma tahtsin küsida, kas sinna seadusse kirjutatakse sisse rusikareegel. Näiteks, kui mingisugune riigihange on riigi poolt või kohaliku omavalitsuse poolt, siis on rusikareegel selline, et pool raha läheb materjali peale ja pool läheb palkade peale, nii nagu Al Capone kunagi ütles, maksudega ei maksa nalja teha. Kas maksu- ja tolliamet on mõelnud selle peale, et kontrollida hangetest laekunud tulumaksu, sotsiaalmaksu ja vastavalt sealt teha maatrikseid ja järeldusi, kas kuskil on ringlusest raha kadunud või mitte? See on mittedeklareeritav raha.“

See on keeruline küsimus, mis ei puuduta tegelikult üldse praeguse eelnõu arutelu, hea kolleeg. Seda komisjonis kindlasti ei arutatud, nagu ei arutatud ka seda, kas kuskil mujal kosmoses on elu,“ vastas Anvelt.

„Hea ettekandja! Erinevalt sinust ma väidan, et kosmoses on elu,“ jätkas Sults.

Ma ka usun,“ vastas Anvelt.

„On olemas ettevõtteid, kes müüvad suvilakrunte Kuu peale ja Marsi peale on juba mõned krundid broneeritud,“ rääkis Sults. „Tähendab, tahtsin sihukest küsimust esitada, kas teil tuli mõte pähe, et äkki võiks tuludeklaratsiooni lisada sellise klausli või rea, et riigiametnikud, kes on osa võtnud mingitest suurte projektide avaliku hanke konkursside komisjonidest. Kui see märge juurde panna, et ma olen võtnud osa näiteks mingi 7miljardilise riigiprojekti hankekomisjonist ja vaadata, kuidasmoodi minu tulud pärast seda muutuvad või maksud või mingid muud asjad.“

„Tegelikult on, nagu öeldakse, sellesse seadusesse sisse kirjutatud n-ö vaba mikrofoni read, kuhu sa võid kirjutada kõigist nendest asjadest, mis sinu arvates võivad tekitada nii avalikkuse ees kui ka mujal kahtlusi sinu korruptsiooniriski kohta. Nii et sellist piirangut keegi ette ei pane,“ kostis Anvelt. „Ja jällegi, ega varjatut keegi, kes on halval teel, siia märkima ei hakka. Ütleme nii, et Al Caponet sellega kinni ei püüa, selleks on vaja ikkagi teisi varjatud meetodeid. Ja kokkuvõttes see deklaratsioon võib küll anda väga hea mõtlemisaine näiteks meediale, kui sa deklareerid siin, et oled "vaene riigiametnik" ja samas sõidad ringi Porschega, elad uhkes majas, aga sa ei ole neid kirja pannud, siis avalikkuse kontrolli läbi võib see teema väga lihtsalt tõstatuda.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. January 2016, 13:32

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing