Äripäev • 9. veebruar 2016 kell 8:04

Eksportijatel oli kehv aasta

Muuga sadama kaudu liigub suur osa merekaubast.  Foto: Raul Mee

Mullu oli juba kolmas aasta, mil kaubavahetus vähenes. Detsembris jäi eksport võrreldes eelmise aasta sama perioodiga samale tasemele, import aga langes kolme protsendi võrra, kommenteeris majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu osakonna analüütik Kristina Ojamäe.

Täna avaldatud statistikaameti esialgsetel andmetel langes 2015. aasta kokkuvõttes eksport neli protsenti ja import viis protsenti. Langus oli ka kuises võrdluses, mida mõjutas pikk jõulupuhkuste periood, mil paljudes ettevõtetes peatus majandustegevus.

Ojamäe sõnul jäi eksport olulistele eksportpartneritele (Rootsi, Soome, Leedu, Saksamaa) kas samale tasemele või oli väikese kasvuga. Suurem kaubavahetuse langus iseloomustas SRÜ ja USA turge. Kaupade sissevedu kahanes enamikest riikidest. Suurema kasvuga oli import Leedust ja Hiinast.

Enim mõjutasid 2015. aastal ekspordi langust mineraalsed tooted, mille väljavedu kahanes aastaga 18 protsenti. Naftasaaduste eksport oli peaaegu terve aasta languses, mis oli põhjustatud vähenenud nõudlusest välisturgudel ja toodangu odavnemisest. Sama olukord oli masinate ja seadmete väljaveoga, mis langes suurel määral elektriseadmete vähenenud nõudluse tõttu. Olulisematest kaubagruppidest vähenes aastaga veel keemiatoodete, põllumajandustoodete, tekstiili ja tekstiiltoodete ning metalli ja metalltoodete eksport. Eelmisel aastal kasvas puidu, transpordivahendite ja mitmesuguste tööstustoodete eksport.

Impordis oli Ojamäe sõnul sarnane olukord. "Mineraalseid tooteid toodi sisse 20 protsenti vähem. Impordis olid 2015. aastal olulisematest kaubagruppidest suurema aastase langusega elektriseadmed, tekstiil ja tekstiiltooted, põllumajanduskaubad ning metall ja metalltooted. Nende kaupade madal nõudlus on tingitud nii nõrgast siseturust kui ekspordinõudlusest. Kasvu näitas transpordivahendite, tööstustoodete ning pabertoodete import," märkis Ojamäe.

"Jaanuaris pole oodata väliskaubanduse järsku elavnemist," prognoosis majandusministeeriumi analüütik. "Aasta esimesele kuule on iseloomulik nii ekspordi kui impordi mahtude vähenemine võrreldes eelmise aasta viimase kuuga. Jaanuaris oli Euroopa Liidu ja euroala majandususaldusindeks languses. Samas Eesti ning meie peamiste kaubanduspartnerite Soome, Rootsi, Läti ja Leedu indeks kasvas."

Eesti Konjunktuuriinstituudi jaanuari uuringus osalenud tööstusettevõtete eksporttellimuste saldo jäi samale tasemele võrreldes detsembriga, oli aga positiivsem kui eelmise aasta jaanuaris. Eksporttellimuste kasvu ootasid 8,8 protsenti ettevõtetest. Tellimuste kahanemist prognoosisid 23,5 protsenti, mida oli 12,5 protsendipunkti vähem kui eelmisel aastal samal perioodil.

Hetkel kuum