Äripäev • 16. märts 2016 kell 6:46

Euroopa autoturg kihutab ülesmäge

Kihutav auto.  Foto: EPA

Aastat tõusulainel alustanud Euroopa uute sõiduautode turg jätkas veebruaris veelgi suuremate kasvunumbritega ja võrreldes möödunud aastaga kasvas müük 14,3% võrra, teatas AMTEL.

Kokku müüdi Euroopa Liidu liikmesriikides veebruarikuus üle miljoni uue sõiduauto, mis ületas mulluse müügi enam kui saja tuhandega. 2016. aasta kahe esimese kuu kokkuvõttes on aga müüdud 10,1% rohkem sõiduautosid kui möödunud aasta samal ajal.

Plusspoolel oli nii veebruaris kui ka kahe kuu kokkuvõttes uute sõiduautode müük pea kõigis Euroopa Liidu riikides ja erandiks oli vaid Kreeka. Jaanuaris alanud tempokas tõus jätkus ka suurematel turgudel: Suurbritannias 8,4%, Saksamaa 12,0%, Hispaanias 12,6%, Prantsusmaal 13,0% ja Itaalias koguni 27,3%.

Autode järgi hinnates kasvab ka Soome majandus

Veebruaris näitasid Eestiga (+32,6%) sarnast kiiret tõusu ka meie lähimate naabrite müüginumbrid. Leedus müüdi mullusega võrreldes 32,0% rohkem sõiduautosid ja Lätis kasvas turg koguni 50,3% võrra. Sõiduautode müüginumbrite põhjal võiks öelda, et ka Soome majandus kergelt tõusuteel, sest uute sõiduautode turg kasvas meie põhjanaabritel 20,9% võrra.

Samuti näitasid peaaegu kõik suuremad autotootjad veebruaris enam kui kümneprotsendilisi kasvunumbreid.

Hetkel kuum