Äripäev • 7. aprill 2016 kell 16:48

Piimatoodete ekspordikäive kukkus kolmandiku võrra

Piimatoodete ekspordikäive kukkus kolmandiku võrra  Foto: PantherMedia/Scanpix

Piimatoodete ekspordikäive langes aastaga 30,5%, olles rahalises väärtuses 133,5 miljonit eurot. Viimati oli ekspordikäive nii madalal tasemel enne 2010. aastat, selgub maaeluministeeriumis koostatud Eesti piimatöötlemise sektori 2015. aasta ülevaatest.

„Kuigi ekspordimahud on vähenenud, pole toorpiima kokkuostu ja töötlemise mahud vähenenud. See tähendab järjest suuremat konkurentsi siseturu pärast,“ ütles maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand pressiteate vahendusel.

„Olukorras, kus Eestis toodetakse tunduvalt rohkem piima ja piimatooteid kui ise tarbitakse, on ekspordi osakaalu vähenemine ohu märk. Seda saab vaid lahendada uute turgude leidmisega või sektori kohanemisega vähenevate tuludega,“ rääkis Kand. Ta lisas, et seepärast on toidusektoril praegu õige aeg kasutada Euroopa Liidu pakutavat toetust uutele turgudele minemiseks.

Piimatoodete eksporti ei soodusta ELis valitsev suur ületootmine, mille tulemusena on kokkuostuhinnad tugevasti langenud. Pärast Venemaa sanktsioonide kehtestamist ja piimakvootide kadumist toimub laialdane toorpiima ületootmine. Laovarud on viidud maksimumini. 

Piimatööstused investeerisidki materiaalsesse põhivarasse ehk tehnoloogia- ja tootearendusse 2015. aastal 15,5 miljonit eurot, mida oli pea 40% eelmisest aastast rohkem. Peamiselt investeeriti masinatesse ja seadmetesse, seda 10,4 miljoni euro väärtuses.Kiires tempos on jätkunud piimatoodete rahalise väärtuse vähenemine. Piimatööstus tootis 2015. aastal 289,8 miljoni euro väärtuses piimatooteid, mida oli 14,6% vähem kui 2014. aastal samal ajal.

Sektori müügitulu oli 335,8 miljonit eurot ehk 14,7% vähem kui aasta varem. Euroopas valitseva toorpiima ületootmise ja ekspordi vähenemise mõjul kohaliku piimatööstuse kogukasum langes ning aasta viimases kvartalis saadi üle 724 tuhande euro suurune kahjum. Samas ulatus statistikaameti esialgsetel andmetel 2015. aasta kogukasum 18,2 miljoni euroni.

Hetkel kuum