Kadi Neemre • 15. aprill 2016
Jaga lugu:

Hiina metallitoodang lööb rekordeid

Hiina metallitööstus töötab täistuuridel.  Foto: EPA

Maailma suurim metallitootja Hiina suurendas märtsis toodangu rekordtasemele. Riigi metallitööstus lõikas kasu hindade tõusust, mis on ühtlasi päästnud kasumimarginaalid.

Toodang kasvas 2,9% 70,65 miljonile tonnile võrreldes aasta varasemaga, teatas riigi statistikaamet täna. Esimeses kvartalis kukkus toodang aga siiski 3,2% 192 miljonile tonnile, vahendab Bloomberg. 

Riigi metallitootjad on peale 2015. aasta kärpeid taas toodangut suurendamas seoses hiljutise suure hinnatõusuga maailmaturgudel. Metallitööstuse kiireimad ajad saabusid peale seda, kui andmed näitasid Hiina majanduse stabiliseerumist, millele aitas kaasa kinnisvaraturu kasv.

Eelmisel aastal kukkus riigi metallitoodang esimest korda alates 1981. aastast, kuna nõudlus kuivas kokku ning tehased seisid silmitsi suurte kaotuste ning liigse võimsusega. Langusele aitas kaasa ka Austraalia valitsuse prognoos languse süvenemise kohta 2016. aastal.

“Täiesti normaalne on näha märtsis toodangu suurenemist, kuid praegusel juhul on tegemist märkimisväärse kasvuga,” sõnas CRU Groupi analüütik Kevin Bai. “Praegu on tehastel kibekiire tööaeg. Turuseis on jätkuvalt üsna pingeline ning see julgustab mõningaid tootjaid turule naasma.”

Metalli hinnatõus on toitnud ka tehaste kasumlikkust ning seda hoolimata sellest, et 2016. aastal on rauamaagi hind 36% kasvanud.

Hiina katab ligi poole globaalsest metallinõudlusest; toodangut kasutatakse sisuliselt kõige jaoks, alates autodest ja lõpetades pilvelõhkujatega. Aasia suurima majanduse SKP kasvas esimeses kvartalis 6,7%, jäädes sellega prognooside piiresse.

Enamus analüütikuid usub siiski, et Hiina metallitootmine ja nõudlus sel aastal kukuvad. Austraalia prognoosib, et metallitootmine langeb 781 miljonile tonnile; eelmisel aastal toodeti 806 miljonit tonni metalli.

Jaga lugu:
Hetkel kuum