Euroopa Keskpank lõpetab 500eurose tootmise

Alates 2018. aastast 500euroseid enam juurde ei toodeta.  Foto: EPA

Europangatähtede teine seeria ei sisalda enam 500eurost pangatähte, sest Euroopa Keskpank otsustas lõpetada 500euroste tootmise ja ringlusse laskmise.

Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogu sellise otsuse taga on asjaolu, et 500eurose pangatähe kasutamine võib hõlbustada ebaseaduslikku tegevust. 

Alates 2018. aasta lõpust, kui kavatsetakse emiteerida teise seeria 100- ja 200eurone pangatäht, rohkem 500euroseid enam ringlusse ei lasta. Kasutusse jäävad kõik teised nimiväärtused alates 5eurosest kuni 200euroseni.

Euro rahvusvahelist rolli ja europangatähtede laialdast usaldusväärsust silmas pidades jääb 500eurone pangatäht seadusliku maksevahendina kehtima ning seda saab ka edaspidi kasutada maksevahendina ja väärtuse säilitajana. EKPd ja euroala riikide keskpanku ühendav eurosüsteem võtab kasutusele meetmeid, et europangatähtede muud nimiväärtused oleksid piisavates kogustes kättesaadavad.

Nagu kõik teisedki europangatähed, säilitab ka 500eurone oma väärtuse ning seda saab eurosüsteemi keskpankades tähtajatult ümber vahetada.

Hetkel kuum