Ukraina separatistide röövitud raha ilmus Moskvas välja

Turvatindiga määrdunud eurod.  Foto: independent.ie

Dollarid, eurod ja grivnad, mille bandiidid röövisid Ukrainas Donetski ja Luganski oblasti sularahaautomaatidest ja pangakontoritest, on jõudnud mitme Moskva pangakontori rahavahetuspunkti, kirjutas Vene Forbes.

Moskvas on liikvel märkimisväärses koguses kupüüre, mis on röövitud Donbassi ja Luganski oblasti pangaautomaatidest ja mida üritatakse Venemaa pangakontorites vahetada puhta raha vastu, tunnistasid Forbesile mitme Venemaa panga töötajad ning üks õiguskaitseorgani allikas. Viimane lisas, et kurjategijad püüavad seda raha vahetada mitteametlikult ja allahindlusega, kasutades ära oma tutvusi pealinna pankade tippjuhtidega.

Raha on liikvel, aga pangad ei tea midagi

Üks pankur rääkis Forbesile, et tema poole pöördusid inimesed, kes palusid vahetada mitme miljoni euro väärtuses kupüüre, mis olid määritud sinise värviga. Teine allikas rääkis, et tema poole pöörduti palvega vahetada allahindlusega 50 miljoni grivna (ehk 1,7 miljoni euro) väärtuses rikutud rahatähti.

Sellistest rahavahetuskatsetest on teadlikud ka õiguskaitseorganid, kinnitas ühe ameti kaastöötaja. Tegemist on Luganski ja Donetski isehakanud rahvavabariigi aladelt pärit sularahaga, kinnitasid vestluskaaslased Forbesile.

„Ukraina vallutatud aladelt pärit kupüürid on mustal turul võtnud sisse koha inkassaatoritelt röövitud ja Venemaa pangaautomaatidest muugitud raha kõrval. Vahel üritatakse selliseid kupüüre värviga rikutud kohast põletada, et jätta mulje, nagu need oleksid tulekahjus kannatada saanud,“ räägib õiguskaitseorgani kaastöötaja.

Ametlikult kinnitavad suurpangad, et neil ei ole sellise rahaga kogemusi. Sberbanki pressiteenistuse sõnul pole viimase aasta jooksul nende juures üritatud vahetada suures koguses värviga rikutud eurosid või grivnasid. VTB Grupp aga teatas, et nemad ei tegutse Donetski ja Luganski aladel ja neil pole olnud kokkupuudet värviga rikutud eurode ja grivnade vahetajatega. „VTB Grupis on sularahaga seoses range režiim, mis võimaldab kiirelt avastada iga ebaseadusliku tegevuse katsetuse,“ rõhutas panga esindaja ametlikus vastuses.

Eemaldamatu värvitint kui levinud turvameede

Iseenesest on rikutud rahatähtede vahetus pangas täiesti legaalne toiming. Kui kupüür on rikutud, saab seda keskpangas vahetada passi ja dokumentide esitamisel, mis selgitavad, kust raha on pärit. Suures koguses rikutud sularaha vahetamisel võetakse pangas väike komisjonitasu, mis aga ei jää üle 1% summast. Teine asi on aga pangatähed, mis on erivärviga koos ja mille kohta pole dokumentaalset tõestust. Juba see fakt näitab, et raha on ebaseaduslikku päritolu.

Paljudel pangaautomaatidel on erikaitse sissemurdmise vastu: kupüürikasseti sees on andur, mis käivitub löögi või muukimise korral, ning kupüürid kattuvad mahapestamatu tindiga.

Venemaal kasutatakse tänavarünnakute ohu tõttu värvilist turvatinti palju, see on levinud hinnaliste ja rahasaadetiste vedude puhul. Värviga kaetud rahatähti tohivad pangas vahetada vaid krediidiasutused, kellel on ette näidata selle unikaalse tindi näidis. Tindi koostis on aga välja töötatud individuaalselt igale krediidiasutusele ning selle metoodika on reglementeerinud Venemaa keskpank.

Kupüüridele võib värvi ka sihilikult kanda, mis just toimuski Ukrainas pärast seda, kui president Petro Porošenko 2014. aasta oktoobris kuulutas välja okupeeritud Donbassi ja Luganski majandusblokaadi. Porošenko käskis riigis tegutsevatel pankade sulgeda osakonnad maa nendes piirkondades, mis keeldusid Kiievile allumast.

Ukraina Rahvuspangal on ettekirjutus eriolukorras tegutsemise puhuks, mida Ukrainas tegutsevad pangad kasutasid. Nad pidid hävitama või kahjustama sularaha erivärvi või keemilise ainega juhul, kui raha ei olnud enam võimalik anastatud aladelt välja viia.

Ukraina ajakirjanduses on varem kirjutatud, et rikutud sularaha on Donetskis ja Luganskis mitmel pool liikvel ning et tunnustamata vabariikides on mõnele pahaaimamatule rikutud kupüüre isegi palgarahaks makstud.

Hetkel kuum