Mari Mets • 30. juuni 2016 kell 9:30

Tallinna linnaosavanem mõisteti süüdi

Tallinna Kesklinna vanem Alar Nääme Harju maakohtus 16. mail.  Foto: Mihkel Maripuu/Postimees/Scanpix

Tallinna Kesklinna vanem Alar Nääme mõisteti täna Harju maakohtus süüdi isikliku valimiskampaania kulude tasumise eest Tallinna linna rahaga.

Eesti kohtupraktikas ei ole varem sellise teo eest süüdi mõistetud, teatas Harju maakohus. Kohus leidis, et Tallinna Kesklinna valitsuse korraldatud kontserdid Valga Kultuuri- ja Huvialakeskuses mullu 18. jaanuaril ja 13. veebruaril olid valimisüritused.

Hoolimata sellest, et kontsertidel ei tehtud otsest valimispropagandat, viitas kontsertide ajastatus ja korraldamise viis soovile tutvustada Alar Näämet ja teha talle kui kandidaadile valimisreklaami. Ühel kontserdil jagati ka valimisatribuutikat. Kuna kontserdid korraldati Nääme, mitte Tallinna Kesklinna valitsuse huvides, oleks pidanud kõik kontsertidega seotud kulud kandma kas Alar Nääme ise või erakond, mille nimekirjas ta kandideeris.

Mullu jaanuaris paljude Valga elanike postkastidesse potsatanud Alar Nääme pildiga kakskeelne kutse lubas, et kontserdil esinevad Tallinna noorte ansambel Neposedõ ja Marina Jerjomina juhendatav stuudio Joy Valgast, kuid Joy asemel sai rahvas näha hoopis tantsukooli JJ-Street etteastet, kirjutas Valgamaalane

Avalikule ametikohale nägemist

Kohus leidis, et Nääme süü on keskmise raskusastmega. Ta pani teo toime kavatsetult, omastatud vara väärtus on umbes 2800 eurot ja Nääme on varem kriminaalkorras karistamata. Kergendavaid ega raskendavaid asjaolusid kohus kriminaalasjas ei tuvastanud. 

Kohus määras Näämele 6300 euro suuruse rahalise karistuse. Süüdimõistva otsuse jõustumine tähendab  Näämele vastavalt avaliku teenistuse seadusele ametikoha kaotust ja keeldu edaspidi kuni karistuse kustumiseni avalikus teenistuses töötada. Tänane kohtuotsus on vaidlustatav 15 päeva jooksul.

Hetkel kuum