Mari Mets • 19. oktoober 2017 kell 10:00

Silmakirjalik peaminister

Mari Mets  Foto: Andras Kralla

Peaminister Jüri Ratas paistab järgivat põhimõtet, et mis on lubatud Tallinnas, pole lubatud Tartus, nõudes Reformierakonna-Tartus kiirreageerimist sellele, mille kohta pigistab Keskerakonna-Tallinnas silma kinni, leiab ajakirjanik Mari Mets.

Eile pidas kaitsepolitsei kinni kaks Tartu abilinnapead, kellele prokuratuur esitas eraldiseisvad korruptsioonikahtlustused. Üks on keskerakondlane Artjom Suvorov ja teine reformierakondlane Valvo Semilarski.

Peaminister Ratas tõttas kiirelt nõudma Reformierakonna juhitud Tartu abilinnapeade tagasiastumist korruptsioonikahtlusega esialgse kinnipidamise tõttu.

"Selge on see, et kedagi ei tohi enne kohtuotsust süüdi mõista, kuid esitatud kahtlustused on piisavalt tõsised, et neile üheselt reageerida. Mõlemal mehel tuleb lahkuda abilinnapea kohalt ning anda selged vastused esitatud kahtlustustele ja küsimustele. Samamoodi ootan Tartu linnavalitsuselt igakülgset koostööd kaitsepolitsei ja prokuratuuriga," kirjutas Ratas erakonnakaaslastele saadetud kirjas.

Tallinnas teised kombed

Tallinnas aga astus Kesklinna vanema ametit pidanud keskerakondlane Alar Nääme ametist tagasi alles siis, kui jäi tänavu jaanuaris lõplikult süüdi linna raha omastamises. Nääme lasi enda juhitud linnaosavalitsusel maksta kinni oma isikliku valimiskampaania üritused Valgas.

Ometigi olid juba aasta varem süüdistuse saanud Nääme tagasiastumist nõudnud Tallinna volikogu teiste erakondade esindajad, märkides, et tema jätkamine linnaosavanemana mitte ainult ei kahjusta Tallinna mainet, vaid demoraliseerib kogu linnaosavalitsuse ausate ametnike tööd ning on vastuolus hea juhtimistavaga. Ei kippu ega kõppu – Nääme jäi.

Samuti ei pidanud peaminister Ratas kevadel vajalikuks Äripäeva küsimuste peale kommenteerida Tallinna linna hämaraid miljonilepinguid varjatud Küprose offshore-omanikuga firmaga Signaal TM, sest see on ikkagi linna asi. Ratas soovitas pöörduda küsimusega Tallinna linnavalitsuse poole, et see oma partneri varjatud omaniku välja selgitaks, kuid vastuseid ei tulnud sealtki.

Hetkel kuum