Nõva vallavanema kohtuasja hakkab uurima maksuamet

Nõva vallavanem Deiw Rahumägi (paremal) eelmise aasta oktoobris Pärnu maakohtus istungil.  Foto: Urmas Lauri/Lääne Elu
Mari Mets • 19. jaanuar 2017 kell 10:00

Maksuamet jätkab Nõva vallavanema Deiw Rahumägi võimaliku omastamise uurimist väärteomenetluse korras, kohus lõpetas kriminaalmenetluse, kuna teol on väärteo tunnused.

Pärnu maakohus mõistis Rahumägi täna õigeks, leidmata tal süüd ametiisikuna omastamises. Ühtlasi lõpetas kohus kriminaalmenetluse, milles süüdistati Rahumägi kui ametiisikut dokumendi võltsimises ja teadvalt võltsitud dokumendi kasutamises eesmärgiga omandada õigusi ja vabaneda kohustustest.

Kuna Rahumägi tegevuses on väärteo tunnused, otsustas kohus saata asja maksuametile menetlemiseks.

Kohus leidis, et ametialast võltsimist ja võltsingu kasutamist käsitlevate paragrahvide järgi esitatud süüdistused on olemuselt kattuvad ning et see on sama tegu, milles esinevad maksusüüteo tunnused. 

Kohtus ei leidnud ka tõendamist, et Rahumägi oleks 2014. aastal omastanud kütuseliimiti ületanud rahasumma - seega ei ole siin omastamise paragrahvi järgi süüteo koosseisu ning Rahumägi mõisteti ka selles süüdistuses õigeks.

Kütusekaardi kuritarvitamise ja sõidupäeviku võltsimise süüdistus

Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistab Nõva vallavanemat Deiw Rahumäge ametiauto kuritarvitamises ja vallale rahalise kahju tekitamises.

Süüdistuse järgi kandis Deiw Rahumägi 2014. aastal oma ametiauto sõidupäevikuisse valeandmeid auto kasutamise ja läbitud vahemaade pikkuse kohta ning esitas andmed vallavalitsuse raamatupidajale. Peale selle võttis Rahumägi valla kütusekaardiga bensiini, millega tekitas vallale üle 800 euro kahju, mille vallale hiljem hüvitas. 

Rahumägi on öelnud Lääne Elule, et sõidupäevikut täitis ta toona tõepoolest ebatäpselt. Midagi kriminaalset ta enda sõnul aga ei teinud. „Kindlasti mitte midagi sellist, et peaksin selle eest vangi minema,” ütles ta.

2014. aasta oli Rahumäel Nõval esimene tööaasta. „Dokumendid olid üle kümne aasta vanad. Sõidupäevikut täideti käsitsi,” lausus Rahumägi.

Kuni süüdistuse esitamiseni tänavu augustis oli Rahumägi 11 aastat Reformierakonna liige.

Äripäev kirjutas 2007. aastal, kuidas Rahumägi sattus Harku vallavolikogu revisjonikomisjoni huviorbiiti.

Hetkel kuum