Kohvihoovik: ümbrikupalga probleem on sügavam

Kohvihooviku kohvik Pärnus püüab oma jõududega hakkama saada.  Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees / Scanpix

Kuigi maksuamet on hakanud toitlustusäri rohkem kontrollima, siis Pärnus on Kohvikhooviku perenaise Inger Uudekülli sõnul ümbrikupalga maksjaid ikka väga palju, seega on probleemid ilmselt kuskil sügavamal.

Äripäev kirjutas, et maksuamet suvel ei puhka, vaid otsib töötajate registrit takseerides üritustel ja toitlustusasutustes maksudega patustajaid.

Näiteks oli Pärnus hiljuti restoranide nädal, kus osalenud ettevõtjad said maksuametist telefonikõne, milles amet tuletas meelde, et ka ajutine tööjõud tuleb registreerida. 

Pärnus asuva Kohvihooviku perenaise Inger Uudekülli sõnul ei ole maksuamet tema ettevõttega ühendust võtnud  ega meelde tuletanud enne suuri üritusi. „Ausalt öeldes pole meil maksuametiga mingit kontakti olnud. Paha lugu muidugi, kui maksud on maksmata ja midagi tegemata,“ tõdes Uudeküll. „Mina ei ole hoiatavat kõnet saanud, et tehke nii või jälgiga seda. Olen saanud infot ajakirjanduse vahendusel.“

Uudekülli sõnul kasutab tema ettevõttes vähe ajutisi töötajaid. „SMSiga saab üsna ruttu neid registreerida,“ lausus Uudeküll.

Ta lisas, et kuigi maksuamet on hakanud toitlustusäri rohkem kontrollima, siis Pärnus on tema sõnul ümbrikupalga maksjaid ikka väga palju. „Probleemid on ilmselt kuskil sügavamal. Et maksustamine on juba valesti, ma ei saagi rohkem töötajatele palka maksta, sest maksud on nii kõrged,“ sõnas Uudeküll.

Uudekülli sõnul ei võta ta ka rohkem töölisi juurde, üritab omadega hakkama saada, sest maksab palju makse.

Ta meenutas, et eelmisel aastal, kui tal tegutses lisaks ka hooajaline kohvik, siis maksuamet käis kontrollimas, küsis isikukoode. „Aga see info levis kohe ettevõtete vahel, seega osa hakkas kohe registreerima ja osa saatis poole päeva pealt registreerimata töötajaid koju,“ lausus Uudeküll.

Ta lisas, et õpilased ja üliõpilased võtavad ümbrikupalka vastu, sest neil on tervisekindlustus olemas ja seega nad on huvitatud, et saaks rohkem kätte.

Hetkel kuum