Ave Lepik • 2. august 2016 kell 13:47

Palju maksis Türgi riigipöördekatse?

Putš Türgis.  Foto: epa

Läbikukkunud riigipööre läks Türgi riigi majandusele maksma umbes 100 miljardit dollarit, teatas täna Türgi tolli- ja kaubandusminister Bülent Tüfenkci.

„Kui võtta arvesse kõik sõjalennukid, kopterid, relvad, pommid ja lõhutud ehitised, siis on meie esialgsel hinnangul kahjusumma vähemalt 300 miljardit liiri (100 mld dollarit),“ ütles minister väljaandele Hürriyet.

Tüfenkci rõhutas, et räägib arvatavatest kahjudest ning pole välistatud, et see summa veelgi kasvab.

Grupp sõjaväelasi üritas Türgis ööl vastu 16. juulit võimu haarata, mässulised tegutsesid pealinnas Ankaras ja riigi suurimas linnas Istanbulis. Valitsus suutis mässu maha suruda ning alustas riigis massipuhastust – vallandatud on tuhandeid riigiteenistujaid, õppejõude, sõjaväelasi, kohtusüsteemi töötajaid, vahistatud on tuhandeid kodanikke.

Riigis on peatatud sõjaakadeemiate ja –koolide tegevus, kus valmistati ette madalama astme ohvitsere, ning asemele on plaan luua ühtne riigikaitseülikool. Jätkuvad puhastusaktsioonid armees: eelmisel nädalal vallandati 1700 ohvitseri (sh 149 kindralit ja admirali), nädalavahetusel teatati veel 1387 sõjaväelase teenistusest kõrvaldamisest.

Riigipöördekatsest alates on riigis vallandatud üle 66 000 avaliku sektori töötaja ning suletud on 142 meediakanalit.

Hetkel kuum