Mõni poliitik hääletab südametunnistuse vastu

Kohtumine Allar Jõksiga presidendivalimiste teemal. Pildil vasakult Jaanus Karilaid, Andres Ammas, Andres Herkel.  Foto: Erik Prozes / Postimees
Vilja Kiisler • 26. august 2016 kell 4:00

Vabaerakondlane Andres Ammas tunnistab, et toetab riigikogu esimeses hääletusvoorus küll oma erakonna üles seatud Allar Jõksi, aga tegelikult soovib presidendiks hoopis Jaak Jõerüüti.

Teised Äripäeva küsitlusele vastanud poliitikud sellise sisemise vastuoluga maadlema ei pea.

Reformierakondlasest riigikogulane Aivar Sõerd on kindlalt Siim Kallase poolt. "Kallasel on tohutu suur kogemustepagas ja selge visioon Eesti tuleviku asjus. See on visioon riigist, kus on ka tulevikus kõigil hea elada. Maailma julgeolekuolukord ja majanduskeskkond on kiiresti muutumas ja on risk, et meile alati mitte kõige soodsamas suunas. Siim Kallas on väärikas ja tugev kandidaat esindamaks Eestit ja Eesti huve rahvusvahelisel areenil. Tal on oskus kõnetada inimesi ja leida konsensust ka Eestis sees."

Reformierakondlane Hannes Astok on samuti Siim Kallase mees. "Miks? Sest tegu on tõeliselt rahvusvahelise mehega. Kui me mõtleme tagasi Lennart Meri ja Toomas Hendrik Ilvese pärandile, siis vaieldamatult on nemad olnud presidendid, kes tegid Eesti maailmas suuremaks. Eesti president ei pea olema kodune manitseja või erakondadega õiendaja – sellega saavad nii valijad kui ajakirjandus väga hästi hakkama. Aga riigi, tema ideede ja ettevõtete rahvusvaheline turundamine on see töö, mida Eesti president saab ja peab tegema. Selleks on vaja haaret ja suhteid. Aga veelgi enam: meeletult energiat, soovi sellega tegeleda ja Eestile suures pildis õige koha leidmist. Siimul püssirohtu jagub!"

Reformierakondlasest riigihalduse minister Arto Aas nimetab omasid. "Pean kõige tugevamateks kandidaatideks Kallast ja Kaljuranda, aga ka Nestoril on piisavalt kogemust ja selge silmavaade."

Reformierakondlasest haridusminister Jürgen Ligi julgeb tunnistada, et väga head kandidaati ei olegi. "Sõltumata erakondlikust taustast toetan inimest, kes suudaks ühiskonda ühendada ja targalt vedada. Tunnistan, et ideaalset kandidaati pole, sellist, kes oleks võrdselt hea liidripotentsiaali, julgeolekupoliitilise ja poliitilise pagasi ning inimliku mõõtme poolest."

Jürgen Ligi sõnul ideaalset kandidaati ei ole.  Foto: Andres Haabu

Ligi jätkas, et kogu Eesti saaks hästi hakkama pooltega neist, tähestiku järjekorras: Kaljuranna, Kallase ja Nestoriga. "Kõigil neist on mitu tugevat külge ja võime end ületada. Neist igaühe suhtes tasub kokku leppida. Reps oleks järgmine, temast poleks oodata midagi hullu, aga ka mitte tugevat Eesti esindamist või olulisi sõltumatuid seisukohavõtte. Jõksist ega Helmest ei saaks kunagi ühendajat. Jõksile olen tänulik ta toetuse eest tsiviilkontrollile, milleta meil poleks 10 aastat ladusat ja sisukat koostööd riigikaitses, aga enamik ta tegevusest on olnud printsiibitu tülitsemine, viimastena haldusreformi, koolide ühendamise, Gazpromilt gaasivõrgu võõrandamise, „kahe tooli seaduse“ vastu. Kuigi viimane ka mulle ei meeldi, peab presidendikandidaat teadma ameti volituste piire, mitte neid ületama, nagu on lubanud tegema hakata tema. Ka advokaadina peab ta olema oma valikutes ilmutanud südametunnistust. Helmelt ja tema era- ja perekonnakaaslastelt on tulnud tekste, mis on vastuolus Eesti huvide ja väärtustega, nii et ka tema ei saaks seda ametit pidada. "

Sotsiaaldemokraadist tervise ja tööminister, SDE juht Jevgeni Ossinovski kordab erakonna seisukohta, Eestile parim president on kahtlemata Eiki Nestor.

IRLi liige, keskkonnaminister Marko Pomerants usub, et parim on tema erakonna kandidaat Allar Jõks. Ka IRLi rahandusminister Sven Sester kordab erakonna seisukohta.

Hetkel kuum