Ehitajatele jagub järjest rohkem tööd

Foto: Raul Mee
Äripäev • 29. august 2016 kell 6:45

Eesti ehitusettevõtted ehitasid tänavu teises kvartalis Eestis ja välisriikides kokku 4% rohkem kui eelmisel aastal samal ajal, teatas statistikaamet.

II kvartalis ehitati omal jõul 525 miljoni euro eest, sellest hooneid 354 miljoni ja rajatisi 171 miljoni euro eest. 2015. aasta II kvartaliga võrreldes suurenes hoonete ehitamine 16% ning rajatiste ehitamine vähenes 13%.

Kohalikku ehitusturgu mõjutab ikka veel kõige rohkem rajatiste ehitusmahu vähenemine. Seevastu hoonete ehitus jätkas kasvutrendil. Võrdluses eelmise aasta sama ajaga kasvas hooneehitusmaht nii uusehituse kui ka remondi- ja rekonstrueerimistööde vallas.

Välisturul tegutsevate Eesti ehitusettevõtete ehitusmaht suurenes 2015. aasta II kvartaliga võrreldes ligi kolmandiku võrra, mõjutatuna põhiliselt hooneehitustöödest. Välisriikides tehtud ehitusmahu osatähtsus kogu ehitusmahus oli tänavu II kvartalis 12%.

Ehitisregistri andmetel lubati 2016. aasta II kvartalis kasutusse 1325 uut eluruumi, s.o 598 eluruumi rohkem kui aasta varem samal ajal. Üle poole valminud eluruumidest asus korterelamutes. Enim uusi eluruume valmis Tallinnas.

Nõudlus uute hea asukohaga kvaliteetsete elamispindade järele püsib. 2016. aasta II kvartalis väljastati ehitusluba 1817 eluruumi ehitamiseks, mida on 6% rohkem kui mullu II kvartalis. Eelistatuim elamutüüp oli korterelamu.

Kasutusse lubati 243 mitteelamut kasuliku pinnaga 192 000 ruutmeetrit. Enim lisandus uut kaubandus-, majutus- ja laohoonepinda. Võrreldes 2015. aasta II kvartaliga suurenes nii kasutusse lubatud mitteelamute pind kui ka maht.

Hetkel kuum