Sirje Rank • 22. september 2016 kell 7:30

Sutter: Eesti Energial tänavu uusi mahakandmisi ei tule

Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter  Foto: Andres Haabu

Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter ütles intervjuus agentuurile Bloomberg, et tõenäoliselt ei tule Eesti Energial tänavu varade väärtust täiendavalt maha kanda, sest elektri ja nafta hind on hakanud toibuma.

Elektri- ja õlitootmine käib praegu täiel võimsusel ja kahjumit ei tooda, ütles Sutter. Igasugused investeeringud uutesse õlitootmise rajatistesse eeldavad aga nafta hinna taastumist vähemalt 60 dollari tasemel barrelist, ütles ta.

„Energia ja isegi nafta hinna väljavaated on paremad kui aasta tagasi,“ ütles Sutter. „Nii ütleb mu kõhutunne, et täiendavaid mahakandmisi ei tule, kuid see selgub aasta lõpuks.“

Eesti Energia püüab põlevkivist elektri tootmist asendada tõhusama tootmisega, kus paralleelselt toodetakse nii õli, gaasi kui ka elektrit. Reageerides keskkonnanõuete karmistumisele ja elektri hinna langusele, on suurendatud taastuvenergia osakaalu ning sihitakse elektri ja gaasi ekspordi suurendamist teistesse Balti riikidesse ja Poola. Alates 2019. aastast tahetakse toota põlevkivigaasist 50 000 tonni bensiini.

Eesti Energia 2015. aasta kasum kukkus 75%, 40,5 miljonile eurole pärast varade väärtuse maha kandmist 65,5 miljoni euro võrra. Eesti Energia nõukogu esimees Erkki Raasuke ütles läinud kuul Eesti Ekspressile, et võib-olla tuleb ettevõttel tänavu uuesti varade väärtust maha kanda.

Hetkel kuum