Äripäev • 2 oktoober 2016

Kreeka kehtestab kohvimaksu

Riigi kodanikke ootavad järgmisel aastal ees uued maksud.  Foto: Anu Jõgi

Kreeka valitsus viib esmaspäeval parlamenti uue aasta eelarve kava, milles kavandab uusi makse, nende seas ka kohvimaksu.

Valitsus loodab täiendavate maksudega koguda 1,55 miljardit eurot, kirjutab eKathimerini.Nende maksumeetmete hulgas on ka käibemaksu tõus 24 protsendile, mis kehtib juba selle aasta juunist.

Uued maksud panevad lisakoormuse majapidamistele, millest paljud on juba praegu hädas oma maksukohustuse täitmisega. Allikate teatel näeb eelarve ette primaarse ülejäägi 1,75 protsenti SKPst, mida näevad ette riigi laenuandjad.

Kavas on suurendada kütteõli maksu, mis suureneb juba oktoobri keskpaigas, lisaks suurendada muude kütuste maksu jaanuaris. Maksustatakse ka kohv, fikseeritud telefoniside ja elektroonilised sigaretid. Põllumeestele muutub kütus 65 protsenti kallimaks, seniselt 20 sendilt liitrilt 33 sendile. Muutusi plaanitakse ka teemaksudele.

Ühtlasi üritab valitsus ka makse paremini kokku koguda. Nii on tihedamad kontrollid ja pangakaartide suurem kasutamine kasvatanud kaubanduse näidatud tulu, kuigi palgad jätkavad langust ja turistid kulutasid raha vähem kui aasta tagasi.

Kreeka statistikaameti andmed näitavad, et kuigi turistid kulutasid mullusest 3,5 protsenti vähem raha, kasvas kaubanduse käive juulis juuniga võrreldes, kaubanduse maht kasvas 4,9 protsenti, kirjutab eKathimerini. Rõivamüügis oli kasv 8 protsent, seejuures kasvas maht kuuga aga lausa 37 protsenti.

Kreeka Kaubanduse Liidust öeldi, et kaubanduse käibest 25-30 protsenti võib olla deklareerimata. „Isegi kui sellest 10 protsenti ametlikuks saab, muudab see statistikat dramaatiliselt.“ Liidu teatel on maksuameti kontroll rõivakaubanduses alates juulist oluliselt tihenenud ja see on numbritesse muutuse toonud.

Hetkel kuum