Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas kohvi ostmata jätmine teeb sind miljonäriks?

  Kohv.Foto: EPA

  Kohvi ostmata jätmine ei tee sind miljonäriks, aga oma kohvi igahommikune valmistamine võib sinu elu jooksul võrduda sadade tuhandete eurodega, kirjutab MarketWatch.

  Oxfordi ülikooli arvutiteaduse õpilane Beth McMillan pani selle idee proovile. Kas late ostmata jätmine ning igahommikune pingutus ise kohvi teha teeb sind rikkaks? McMillan otsustas arvutada, kui palju on ühe harjumuse muutmisega raha säästa.
  Oletame, et late maksab 3 eurot. Kui sa paneks iga päev selle raha kontole, investeeriksid selle ning teeniksid 6protsendilist tootlust, oleks sul 50 aasta pärast 318 135 eurot. Pole sugugi halb, aga päris miljonäriks ei saa.
  „Mind häirib, et inimesed jagavad seda sõnumit, aga ei kontrolli seda ise järele,“ ütles McMillan. „Ma nõustun selle ideega – hea on igapäevaste väikeste asjade arvelt raha säästa ning summa kasvab tõesti kiiresti. Aga inimesed, kes saavad miljonäriks, peavad ka palju teenima.“ McMillan on otsustanud väljakutse vastu võtta ning kohvi teeb ta kodus ise.
  Late faktor
  Idee pärineb David Bachi raamatust „The Automatic Millionaire“ – seal räägitakse niinimetatud late faktorist (The Latte Factor). Bach kirjutab oma veebilehel, et inimene peaks jälgima eelkõige väikseid igapäevakulutusi. Bachi sõnul võiks osad nendest kulutustest tegemata jätta ning suunata raha mujale. Ta on veebilehele üles pannud ka kalkulaatori, kus saab arvutada, kui palju sigarettide, kohvi ja muude kulude pealt on võimalik pikaajaliselt säästa ja ka teenida (investeerides).
  Kalkulaatoreid, mis aitavad kohvi pealt säästetud rahad kokku lüüa, on ka teisigi. Oletame, et sa kulutad kohvi peale iga päev 5 eurot ning sa teed seda igal tööpäeval (umbes 250 päeval aastas). Sa kulutaksid kohvile aastas 1250 eurot. Kui sa paned iga aasta selle raha kasvama, siis 10 aasta pärast on sul 4protsendilise tootluse juures 14 247 eurot, selgub St. Louisi ülikooli arvutivõrgu administraatori Hugh Chou poolt loodud kalkulaatori arvutustest.
  Isegi paari euro säästmine on kasulik
  Umbes 45 protsenti USA nooremast põlvkonnast (18-23aastased) paneb kohvi alla rohkem raha kui pensionisäästudesse. Pensioni perspektiivis tuleb kasuks isegi paari euro igakuine säästmine. Seda mitte ainult liitintressi pärast – sul tekib ka positiivne harjumus raha säästa. Teiste kulude seas on näiteks kaabeltelevisioon, sigaretid, väljas söömine, pudelivesi ja salongiteenused, kirjutab portaal FinFit.
  Kui sa oled suur kohviaustaja, siis sa ei pea selle joomist lõpetama. See, kes kodus kohvi valmistab, kulutab sellele aastas vaid 45 dollarit, kirjutatakse Bustle’is ilmunud artiklis. Teisalt on palju lihtsam säästa suurte kuluartiklitega – näiteks võiksid vähendada oma renti või autole tehtavaid kulutusi. Lisaks sellele tasub ka võidelda selle eest, et sinu palk tõuseks, lisas McMillan.
  Kui sul ei ole aega kohvi valmistada, siis võid kaaluda ka kohvimasina ostmist. Pikaajaliselt võimaldab see säästa märkimisväärse koguse raha. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
On prominendi enda teha, et ta vale laulu sisse ei satuks
Tuntud inimesed seovad end kahtlaste äridega liiga kergekäeliselt. Isegi siis, kui asi juba eemalt nuusutades haiseb, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tuntud inimesed seovad end kahtlaste äridega liiga kergekäeliselt. Isegi siis, kui asi juba eemalt nuusutades haiseb, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Apranga käive on aastaga veerandi võrra kasvanud
Leedu rõivatootja Apranga grupi jaemüügikäive ulatus novembris 27,9 miljoni euroni ning on võrreldes 2021. aasta novembriga kasvanud 28,7%.
Leedu rõivatootja Apranga grupi jaemüügikäive ulatus novembris 27,9 miljoni euroni ning on võrreldes 2021. aasta novembriga kasvanud 28,7%.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Fermi Energia astus esimese sammu Ukrainas
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
Trükitööstuse analüüs: pakenditootjad kriisidest puutumata, teised otsivad uusi võimalusi
Trükikodade müügitulu taastus mullu küll osaliselt koroonakriisist, kuid jäi siiski aastate 2017–2018 tasemele. Pakenditootjate müügitulu kasvab seevastu pidevalt ega ole kriisidest seni suuremalt pihta saanud, kirjutas ülevaates Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liidu arendusnõunik Kati Rostfeldt.
Trükikodade müügitulu taastus mullu küll osaliselt koroonakriisist, kuid jäi siiski aastate 2017–2018 tasemele. Pakenditootjate müügitulu kasvab seevastu pidevalt ega ole kriisidest seni suuremalt pihta saanud, kirjutas ülevaates Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liidu arendusnõunik Kati Rostfeldt.

Olulisemad lood

10 000 euro piir murdus: Tallinnas müüakse hirmkalli ruutmeetri hinnaga korterit Ekspert: luksuskorterite turg on meil kitsas
Tallinna kesklinnas Kentmanni tänaval on müügis korter, mille ruutmeetri hind on üle 10 600 euro.
Tallinna kesklinnas Kentmanni tänaval on müügis korter, mille ruutmeetri hind on üle 10 600 euro.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.