Mait Kraun • 12 märts 2017

Kas kohvi ostmata jätmine teeb sind miljonäriks?

Kohv.  Foto: EPA

Kohvi ostmata jätmine ei tee sind miljonäriks, aga oma kohvi igahommikune valmistamine võib sinu elu jooksul võrduda sadade tuhandete eurodega, kirjutab MarketWatch.

Oxfordi ülikooli arvutiteaduse õpilane Beth McMillan pani selle idee proovile. Kas late ostmata jätmine ning igahommikune pingutus ise kohvi teha teeb sind rikkaks? McMillan otsustas arvutada, kui palju on ühe harjumuse muutmisega raha säästa.

Oletame, et late maksab 3 eurot. Kui sa paneks iga päev selle raha kontole, investeeriksid selle ning teeniksid 6protsendilist tootlust, oleks sul 50 aasta pärast 318 135 eurot. Pole sugugi halb, aga päris miljonäriks ei saa.

„Mind häirib, et inimesed jagavad seda sõnumit, aga ei kontrolli seda ise järele,“ ütles McMillan. „Ma nõustun selle ideega – hea on igapäevaste väikeste asjade arvelt raha säästa ning summa kasvab tõesti kiiresti. Aga inimesed, kes saavad miljonäriks, peavad ka palju teenima.“ McMillan on otsustanud väljakutse vastu võtta ning kohvi teeb ta kodus ise.

Late faktor

Idee pärineb David Bachi raamatust „The Automatic Millionaire“ – seal räägitakse niinimetatud late faktorist (The Latte Factor). Bach kirjutab oma veebilehel, et inimene peaks jälgima eelkõige väikseid igapäevakulutusi. Bachi sõnul võiks osad nendest kulutustest tegemata jätta ning suunata raha mujale. Ta on veebilehele üles pannud ka kalkulaatori, kus saab arvutada, kui palju sigarettide, kohvi ja muude kulude pealt on võimalik pikaajaliselt säästa ja ka teenida (investeerides).

Kalkulaatoreid, mis aitavad kohvi pealt säästetud rahad kokku lüüa, on ka teisigi. Oletame, et sa kulutad kohvi peale iga päev 5 eurot ning sa teed seda igal tööpäeval (umbes 250 päeval aastas). Sa kulutaksid kohvile aastas 1250 eurot. Kui sa paned iga aasta selle raha kasvama, siis 10 aasta pärast on sul 4protsendilise tootluse juures 14 247 eurot, selgub St. Louisi ülikooli arvutivõrgu administraatori Hugh Chou poolt loodud kalkulaatori arvutustest.

Isegi paari euro säästmine on kasulik

Umbes 45 protsenti USA nooremast põlvkonnast (18-23aastased) paneb kohvi alla rohkem raha kui pensionisäästudesse. Pensioni perspektiivis tuleb kasuks isegi paari euro igakuine säästmine. Seda mitte ainult liitintressi pärast – sul tekib ka positiivne harjumus raha säästa. Teiste kulude seas on näiteks kaabeltelevisioon, sigaretid, väljas söömine, pudelivesi ja salongiteenused, kirjutab portaal FinFit.

Kui sa oled suur kohviaustaja, siis sa ei pea selle joomist lõpetama. See, kes kodus kohvi valmistab, kulutab sellele aastas vaid 45 dollarit, kirjutatakse Bustle’is ilmunud artiklis. Teisalt on palju lihtsam säästa suurte kuluartiklitega – näiteks võiksid vähendada oma renti või autole tehtavaid kulutusi. Lisaks sellele tasub ka võidelda selle eest, et sinu palk tõuseks, lisas McMillan.

Kui sul ei ole aega kohvi valmistada, siis võid kaaluda ka kohvimasina ostmist. Pikaajaliselt võimaldab see säästa märkimisväärse koguse raha. 

Hetkel kuum