Ave Lepik • 4. oktoober 2016 kell 13:45

Sberbanki juht kuulutab Venemaale naftasajandi lõppu

Sberbanki juht German Gref  Foto: epa

Venemaa energeetika aseministri Kirill Molodtsovi sõnul jätkub Venemaal nafta- ja gaasivarusid vähemalt 40–50 aastaks. Sberbanki juht German Gref aga prognoosib, et varusid jätkub Venemaal veel vaid 15 aastaks.

„Meil on süsivesinikke vähemalt 40–50 aastaks,“ teatas Molodtsov täna Peterburi rahvusvahelisel gaasifoorumil, kommenteerides ajakirjanike palvel pankur Grefi juttu, et riigi nafta- ja gaasivarud on otsakorral.

Eile rääkis Venemaa suurima panga, Sberbanki juht Gref telesaates „Pozner“, et Vene majandust tuleb ette valmistada „nafta ja gaasi sajandi“ lõpuks, sest nende maavarade varud hakkavad Venemaal kahanema juba 15 aasta pärast.

„Me räägime ajast, kui meil hakkab see monoprodukt otsa lõppema. Minu hinnangul on see umbes aastatel 2028–2032, kui – minu jutt pole fakt – kõigi tänaste vaatluste ja trendide põhjal otsustades ei tule enam supertootmistsükli kordust. Selleks peame valmis olema,“ ütles Gref.

Tänavu kevadel rääkis loodusressursside minister Sergei Donskoi, et isegi praeguste suurte tootmismahtude juures jätkub Venemaal teadaolevaid naftavarusid 2044. aastani. Samas hoiatas minister, et viimastel aastatel kasvab järjest enam raskesti kättesaadava nafta osa, mis tähendab, et on vaja otsida uusi leiukohti.

„Ilma uute leiukohtadeta hakkab praeguste varude hulk vähenema juba 2020. aastast. Kasvab raskesti puuritava nafta osakaal, mis omakorda annab tõsise hoobi projektide tasuvusele,“ rääkis Donskoi.

Hetkel kuum