• Jaga lugu:

  Taani meedia: Rõivas avaldas meile mõõdukat survet

  Peaminister Taavi Rõivas Taani kolleegi Lars Lokke Rasmusseniga.Foto: Tauno Tõhk

  Eesti Vabariigi peaminister avaldas Taanile Nord Stream 2 ehituse asjus mõõdukat survet, kirjutas Taani päevaleht Politiken.

  Läinud nädalal külastas peaminister Taavi Rõivas Taani kolleegi Lars Lokke Rasmusseni. Politiken kirjutab, et kohtumisest oleks võinud saada suur rahu ja harmoonia tähistamine – möödus ju tänavu 25 aastat päevast, kui Taani maailma teise riigina taastas diplomaatilised suhted taasiseseisvunud Eestiga. Kuid oli selge, et miski varjutab peaminister Lokke Rasmusseni kohtumist Taavi Rõivasega.
  Politiken selgitab põhjusena, et Venemaa viimase aja agressiivne käitumine on viinud selleni, et Balti riigid kardavad venelaste poolt juba igasuguseid ootamatusi. Seepärast saatis ka Taani Eestisse, oma NATO partnerriiki, 200 sõdurit.
  „On rahutu aeg, palju rahutum, kui oli 25 aastat tagasi,“ rääkis Rõivas Taanis. Politiken kirjutab, et need sõnad olid nagu kaja – hiljuti rääkis sama juttu John Sawers, Briti luure MI6 endine juht, kes ütles, et Venemaa püüded rakendada sõjalist jõudu mõjutavad Ida ja Lääne suhteid. „Oleme teel ajajärku, mis on samavõrd ohtlik, ehk isegi ohtlikum, kui oli külm sõda, võttes arvesse Moskva ja Washingtoni praeguseid suhteid,“ rääkis Sawers väljaandele The Guardian.
  Politiken jätkab, et Krimmi annekteerimine 2014. aastal halvendas Venemaa ja NATO riikide suhteid, nüüd on uus katsumus juba Süüria konflikt. Taani välisminister Kristian Jensen ütles eelmisel nädalal, et Venemaa ja Süüria valitseva režiimi massipealetung suurlinnas Aleppos on sõjakuritegu.
  Selline väljaütlemine ei aita sugugi kaasa Taani ja Venemaa suhtele, eriti olukorras, kus viimane planeerib pikendada 1200 km võrra oma gaasijuhet Nord Stream 2, mis kulgeb läbi Taani territoriaalvete, kirjutab Politiken. Olukord gaasijuhtmega on niigi pingeline - paljud Euroopa Liidu riigid on gaasijuhtme vastu, sest sel on oht suurendada energiasõltuvust Venemaast.
  Samas pole Euroopa Komisjon esitanud ühtegi juriidilist argumenti, mis käsiks Taanil peatada gaasitoru ehitus. „Taani poliitikasse sekkumine oleks ebaviisakas,“ ütles Rõivas, kui temalt selle teema kohta küsiti. Sellegipoolest andis Rõivas selgelt mõista, et tema silmis on Nord Stream 2 ennekõike poliitiline kui majanduslik pojekt, mis tekitab sõltuvust Vene gaasist, eriti Lääne-Euroopa riikidel. Konfliktis EL-Venemaa saab seda sõltuvust kasutada mõjutusvahendina, nii nagu see oli Ukrainas.
  „Majandusinimesena ma tean, et ühest toiteallikast sõltuvuses olemine ei too midagi head. Asi on selles, et see muudab sind liialt sõltuvaks. Eriti, kui jutt käib toorainest, millel on nii suur tähtsus nagu gaasil. Ma usun mitmekesisusse. Ma usun sellesse, mis ELi riike omavahel ühendab,“ rääkis Rõivas.
  Rasmussen ütles, et EL peab leidma olukorrale lahenduse. „Selge, et meil on praegu tegemist mittetraditsioonilise äriga, seepärast on vajalik palju aktiivsem debatt ja see peab toimuma Euroopa tasandil. Just see on meie ootus Euroopa Komisjonile,“ teatas ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Raadiohommikus: Irina Embrich võitudest, Otto Pukk 637% tõusust ning Roman Zaštšerinski koroonapassist
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.