Mait Kraun • 2 november 2016

Mõttekoda: Briti inflatsioon tõuseb 4protsendini

Suurbritannia lipp.  Foto: Bloomberg

Briti sõltumatu mõttekoda prognoosib, et Suurbritannia inflatsioon jõuab 4protsendini vähem kui aasta jooksul, vahendab CNN Money.

Majandus- ja Sotsiaaluuringute Instituut andis välja uue raporti, millest selgub, et inflatsioon hakkab kiiresti tõusma. 2017. aasta kolmandaks kvartaliks peaks inflatsioon ulatuma juba 3,9protsendini ja siis uuesti taanduma. Põhjus peitub eelkõige naela odavnemises, mille tingis omakorda riigi otsus lahkuda Euroopa Liidust.

Valuuta on pärast referendumit odavnenud dollarisse 20 protsenti ja eurosse 17 protsenti. Viimastel päevadel on kurss muutunud veidi stabiilsemaks. Kui nael odavneb, siis importkaupade hinnad tõusevad ja see surub üles ka inflatsiooni.

Instituudi üks autoritest, Simon Kirby, ütles, et Suurbritannia sõltub suuresti imporditud toidukaupadest, jookidest ja riietest.

See on halb uudis madalama sissetulekuga inimeste jaoks, kes kulutavad suurema osa rahast toidu peale. Neid mõjutab inflatsiooni kiirenemine kõige enam.

„Me prognoosime inflatsiooni kasvu, aga see saab olema ajutine. Sellegi poolest vähendab see järgnevatel aastatel tarbijate ostujõudu,“ hoiatas Kirby, kes prognoosib, et palgakasv ei jõua inflatsiooniga sammu pidada. See tähendab, et elatustase langeb.

Hetkel kuum