Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    SEB: Trumpi võit annaks põhjust muretseda

    Rootsi SEB Grupi peaökonomist Robert Bergqvist rääkis Tallinnas, mida võivad kaasa tuua USA presidendivalimised ning kuhu tüürib keskpankade rahapoliitika.

    Euro suhtes on ta seisukohal, et liikmesriikidel tuleks päästa liit ja jätta euro, sest euro päästmine eeldaks sellist lõimumist, milleks euroala kodanikud valmis ei ole. Balti riigid peavad aga olema palgatõusu osas valvsad, sest nõrga välisnõudluse oludes ei või ekspordist sõltuv riik konkurentsivõimet käest lasta.
    Järgneb intervjuu Robert Bergqvistiga
    Üks närvesööv nädal on veel jäänud USA presidendivalmisteni – millisena näete ühe või teise kandidaadi võidu mõju?
    Kui läheb meie põhistsenaariumi järgi ja võidab Hillary Clinton, ehkki pean tunnistama teatud ebakindlust, jätkub senine poliitika. Kui võidab Donald Trump, siis ausalt ei ole mul tema majanduspoliitikast selget pilti, ta võib seda jälle muuta. Mis tähendab pikka ebakindluse perioodi, mis võib maailmamajanduses tuua kasvu uue aeglustumise. See annab põhjust Trumpi võidu pärast muretseda.
    Tavaliselt on nii olnud, et kui valimised võidab vabariiklaste kandidaat, kes lubab jõulisi maksukärped, siis börsid tõusevad. Seekord ma seda ei usu. Ja kui USA-l on probleemid, tekivad sellest probleemid ka mujal maailmas.
    Trumpi majanduspoliitikas on palju küsitavusi. Nii võib oodata börsidel langust, vähenenud riskijulgus survestaks intressimäärasid ja USA dollari vahetu reaktsioon oleks nõrgenemine. Kui aga investorid oma rahale turvalist paika otsivad, võib dollar pikemas vaates tugevneda.
    Minu peamine mure Trumpi võidu korral on mõju rahvusvahelistele suhetele. Kui ta püüab ellu viia hullumeelseid majandusreforme, siis suudab USA Kongress teda ohjeldada. Kuid presidendil on võim mõjutada kaubandus- ja julgeolekupoliitikat ja sellest võib tulla maailmamajandusele palju kahju.
    Ja Clintoni võidu korral?
    Börsi vahetu reaktsioon oleks ilmselt kergendusralli, pikemas vaates suurt mõju poleks. Kui tootmises või kaubanduses mingeid häireid ei teki, on mõju väike, mida ei saaks öelda Trumpi valimisvõidu korral.
    Robert BergqvistFoto: Andres Haabu
    Väidate, et keskpankade praeguse ülilõdva rahapoliitika „parim enne“ tähtaeg on möödas. Mis edasi tuleb?
    See ei tähenda, et keskpangad peaksid nüüd hakkama intressimäärasid tõstma. Kuid nad peaksid tempot maha võtma või hakkama – näiteks Euroopa Keskpank – järk järgult igakuiseid tugioste väärtpaberiturul vähendama. Saksamaa poolt on selleks väga tugev surve.
    Kui rahapoliitika mõju on ammendunud, tuleb ümber hinnata eelarvepoliitika võimalused. Paraku pole paljudel riikidel sellist manööverdamisruumi, kuna eelarved on defitsiidis ja võlad suured. Kuid mõnedel riikidel oleks võimalik rohkem kulutada – Saksamaal, ehk ka Rootsil. Hea näide on Hispaania, mis on tööturul ja maksusüsteemis teinud olulisi struktuurireforme, mis pole erilisi kulusid kaasa toonud. Aga majandusel läheb paremini, usaldus on taastunud.
    Poliitikategijad arutavad praegu palju raha ümberjagamise ehk maksusüsteemi muutuste üle (varamaksud, kapitali kasvu maksud). Viimase kümne aasta majanduspoliitika on toonud ebavõrdsuse süvenemise, kuna kärpe- ja kasinuspoliitika on halvendanud kehvemal järjel majapidamiste elujärge, samas kui lõtv rahapoliitika soosib jõukamaid – varade hinnad kerkivad. Jõukam majapidamine aga lisaraha ära ei kuluta. Kui see raha anda vähem jõukale majapidamisele, on tõenäosus suurem, et tarbimine kasvab ja majandus saab ergutust.
    Mida see võiks Balti riikides tähendada?
    Balti riikides oleks võimalust rohkem investeerida. Raha kulutamine ja raha laenamine ei ole vale, kuid seda raha tuleb kasutada õigel moel. Võiks investeerida infrastruktuuri ja inimestesse – kui tehnoloogia toob kaasa murrangulisi muutusi, tuleks neid muudatusi toetada. Kardan aga, et poliitikud näevad siin hoopis ühiskonnale ohtu ja üritavad tööturgu muutuste eest kaitsta. Arvan, et see ei ole õige.
    Kas Balti riikide majanduses on ohu märke?
    Kiire palgatõus. Demograafia.
    Mida arvate Soome valitsuse jõupingutustest n-ö sisemise devalveerimisega majandus jalule saada?
    Nad liiguvad õiges suunas. Kuid muutused eeldavad tugevat ja laiapõhjalist poliitilist toetust. Mulle tundub et osa poliitilisi parteisid Soomes näeb siiski justkui muud teed. Mida tegelikult ei ole.
    Ütlesite euro kohta, et EL on teelahkmel – kas valime tugevama liidu või euro.
    Ma arvan, et euro vajab Euroopa Liitu, kuid EL ei vaja eurot. Ja kui liiga palju eurole keskenduda, on risk, et saad euroala kodanikelt veel negatiivsema reaktsiooni. See võiks tuua uue ebakindluse.
    Rootsi keskpank ergutab tugevat majandust, annab see soovitud tulemust?
    Majanduskasvu ja inflatsiooni ergutada oli õige, kuid nüüd on Rootsi rahapoliitika majandusele juba negatiivse mõjuga. Intressimäär on -0,5%. Kui ma Rootsis ringi sõidan, küsivad inimesed ja ettevõtted,  miks meil on negatiivsed intressimäärad? Milles on probleem? Majanduskasv on 3,5%, tööturg tugev, vara hinnad kasvavad. Inimesed ei saa aru – see tekitab ebakindlust.
    Minu järeldus on, et Rootsis on küll probleem madala inflatsiooniga, kuid see on ülemaailmne nähtus. Rootsi keskpank pingutab üle.
    Ja Rootsi krooni nõrkus on tingitud eelkõige keskpanga poliitikast?
    Praegu on keskpank mõista andnud, et 60%se tõenäosusega võib intressimäär enne aasta lõppu veel 10 baaspunkti võrra sügavamale miinusesse minna. Seni on see poliitika üles ajanud võlakirjade, aktsiate ja kinnisvara hinnad. Kuid see ei saa olla eesmärk. Kui tahetakse rahapoliitikat veelgi lõdvendada, vajame paremat selgitust, mida sellega saavutada loodetakse.
    Kuidas tuleb Rootsi toime kuumava kinnisvaraturuga?
    See on poliitiline teema. Meil on 2018. a valimised ja mulle on jäänud mulje, et poliitikud kardavad muutusi, mis majapidamiste rahakotti mõjutavad. Elukondliku kinnisvara hinnad tõusevad praegu ca 7-8% aastas, mis on liiga kiire. Prognoosime, et hinnad järgmisel kahel aastal stabiliseeruvad. Aga ma ei ütleks, et turul on mull – ehitus pole suutnud elanikkonna juurdekasvuga sammu pidada, mis peaks vähendama korrektsiooni riski. Aga tuleb tunnistada – majapidamiste võlastumise kasv 7,5% aastas on liiga kiire. Jätkusuutlik oleks ehk 4-5%. 65% eluasemelaenudest on ujuva intressimääraga – mis võib mõjutada keskpanka intressitõusuga viivitama. Praegu prognoosib keskpank esimest intressitõusu 2018. a teises kvartalis.
    Kui tõsised on teie arvates Ericssoni probleemid?
    Ma pole kahjuks ekspert.  Majanduslik mõju jääks tagasihoidlikust, tootmist on vähe. Küll aga võib mõju olla psühholoogiline, mõjutades negatiivselt tarbija- ja äriusaldust. Nagu Soomes Nokiaga.
    Euroopa Keskpangast rääkisime....
    Nad ei saa kohe tugiostuprogrammi ära lõpetada. Samas kuulasin Washingtonis Euroopa Keskpanga asepresidenti Vitor Constanciot, kes muretses, et turud ei usu enam tugiostuprogrammi positiivset mõju. Milleks siis sama ravimiga jätkata? Minu hinnangul mõjutavad maailmamajandust praegu neli suurt trendi – demograafia, suured võlad, vanu ärimudeleid lammutav tehnoloogia ja poliitilise võimu ümberjagamine. Kõik need suurendavad ebakindlust, mis motiveerib pigem säästma kui investeerima. Madalad intressimäärad on selle olukorra sümptom. Keskpangad saavad jätkata sama ravimi manustamist, kuid mis haigust me ikkagi ravime?
    Ja viimane küsimus - eeldate ELi kõnelustelt Suurbritanniaga positiivset lahendit, miks?
    IMFi aastakoosolekul kulutasin viis tundi ja kuulasin 25 eksperti, kuid keegi ei teadnud, mis saama hakkab. Ma ei usu, et Suurbritannia peaministril on plaani  - olukord on unikaalne. Mind ei üllata ELi riikidest kostuvad negatiivsed kommentaarid, kuid kui põhjustada probleeme Suurbritanniale, kannatab majanduslikult ka Euroopa Liit ise.
    Oleksin oodanud turgudelt referendumi tulemusele suuremat reaktsiooni, mis oleks suurendanud uute valimiste tõenäosust. Loodan jätkuvalt, et need tulevad. See oleks mingil moel uus referendum, sest poliitikud peavad Brexiti (Suurbritannia EList lahkumine - toim.) kohta oma nägemust väljendama. Poliitikuid valides avaldad kaudselt uuesti arvamust ka Brexiti üle.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.