Hiiemaa: Eesti võiks kerjamise lõpetada

“Ameerika läheb põhimõtteliselt nagu start-up'iks. Trumpil on mingi mõte, tuleb ja disruptib kogu eliidi ära. Täiesti okei. Toob totaalse murrangu,” ütles Erply looja Kristjan Hiiemaa.  Foto: Raul Mee
Marge Väikenurm • 9. november 2016 kell 10:15

Tarkvarafirma Erply asutaja Kristjan Hiiemaa arvates peaks Eesti lõpetama julgeoleku kerjamise Washingtonis.

“Mu hea sõber Kuldar Väärsi Milremist just demos oma sõjatehnikakomponente ja automaatselt liikuvaid tankroboteid. Selle asemel, et läheks nüüd neid kusagile välismaale müüma, võiks Eesti riik kiire tellimuse teha ja hakata ise tööle,” rääkis Hiiemaa. “Ei saa enam kerjata julgeolekut, see võib hakata otsa lõppema. Milleks seda maksu makstakse, kui peame ikka käima Washingtonis endale julgeolekut kerjamas?”

Hiiemaa sõnul algab Trumpi võiduga lähiajaloo suurim katse. “Ameerika läheb põhimõtteliselt nagu start-up'iks. Trumpil on mingi mõte, tuleb ja disruptib kogu eliidi ära. Täiesti okei. Toob totaalse murrangu,” ütles Hiiemaa. “Enamik start-up'e plahvatab, mõni jääb ellu. Elame-näeme.”

Hiiemaa arvab, et Ameerikas häirib Trumpi võit enim seni püsinud eliiti. “Nagu Eestis, kus samamoodi vana eliit muretseb, et mis nüüd saab. Uued inimesed ei ole tingimata halvad. Ameerika on nii tugev ja süsteemne riik, et üks inimene seal nagunii kõike ei tee,” rääkis Hiiemaa.

Lammutamine peatub

Kas Trumpi retoorika muutub? “Loomulikult. Tema huvides ei ole enam edasi lammutada. Võit on käes. Kui ta on suutnud eraäris enam-vähem ellu jääda, siis usun, et ta suudab ka riigis päris adekvaatselt toimetada,” arvab Hiiemaa. “Kardetakse muudatusi, nagu Eestiski. Taavi läheb ära, mis nüüd saab? Midagi ei saa, kõik läheb edasi. Ametnikud on tugevad, toimetavad, tuleb uus poliitiline võim ja annab uue suuna.”

Hiiemaa jagas soovitusi värskele Eestis tekkivale võimule. “Loodan, et Jüri Ratas võtab meeskonda inimesed, kes ei ole väga palju esinenud Trumpi vastasena, sekkunud nende riigi siseasjadesse, muidu võib olla keeruline koostööd teha. On vaja meeskonda, kes suudab ja soovib reaalselt koostööd teha, mitte ei käi rusikas taskus.”

Sarnaselt Ameerikaga vajab Eesti värsket hingamist, leiab Hiiemaa. “Kui minna kuskile Raplamaa külasse, siis näeme samasugust olukorda nagu Ameerikas. Mingites piirkondades võib Ameerikas olukord olla halvemgi kui Eesti väljasurevas külas.”

Hiiemaa ei usu, et nende firmat Trumpi võit mõjutab, kuid ennustab, et ameeriklased võtavad hiinlastelt majanduse tagasi, seega ka töökohad. “Ja see on positiivne. Enamik kaupu, mida Ameerikas näed, on made in China. Millegipärast oli ka Trumpi enda müts Hiinas toodetud,” muigas Hiiemaa.

Hetkel kuum