• Jaga lugu:

  Laul: presidendivalimiste aastal klaverimüük kannatab

  Kui palju USA järgmine president Donald Trump USA kaubanduspoliitikat muuta plaanib, on veel lahtine, kuid üks on kindel – klaverimüük kannatab USA presidendivalimiste aastal igal juhul.

  Korraga on 17-18 mõjuvõimsat inimest, kes presidendikandidaadiks pürgides räägivad, kui halvasti riigis kõik on. See mõjutab inimesi suuri kalleid oste edasi lükkama, tõi Estonia klaverivabriku omanik Indrek Laul anekdootliku näite presidendivalimiste mõjust. Üldiselt on aga nii, et USA turule eksportides tuleb hakkama saada ja kohaneda, olgu riigipeaks vabariiklane või demokraat. Klaverivabriku toodangust läheb USAsse ja Kanadasse 90%.
  Trump oli oma valimiskampaanias väga kriitiline vabakaubanduslepingute aadressil, mis tema sõnul on paljud ameeriklased tööta jätnud. Nii lubas ta need lepingud uuesti kõnelusteks avada või tühistada, kui need USA huvidele ei vasta. President Barack Obama ametiajal läbi räägitud Aasia ja Vaikse ookeani riikide vabakaubanduslepingult (TPP) lubas Trump juba USA allkirja tagasi võtta oma esimesel tööpäeval Valges Majas.
  Sisuliselt on külmutatud ka Euroopa Liidu ja USA vahel läbirääkimisel olnud vabakaubandusleping (TTIP), ütles Indrek Laul Eesti Välispoliitika Instituudi korraldatud arutelul, kuidas Donald Trumpi valimisvõit võiks mõjutada Eesti ja USA majandussuhteid.
  TTIP kaotaks tollid ka klaverite ekspordile, mis praegu on 4,7%. Nii on Indrek Laul varemgi öelnud, et konkreetselt nende ettevõtte vaatest on sellest tollitariifist olulisemgi dollari ja euro kurss. Praegu on see töötanud väga hästi klaverivabriku kasuks – euro on nõrgenenud ja dollar tugevnenud, midagi ekstra tegemata teenib ettevõte rohkem. Samas näiteks tekstiilitoodete tootjatel oleks tariifide kadumisest palju võita.
  Peale dollari ja euro kursi jälgib Laul USA börside käekäiku ja tarbija kindlustunnet mõõtvaid näitajaid. Need on head indikaatorid majanduse väljavaadete kohta. Trumpi valimisvõidu järel kerkisid börsid rekordile ning tarbijate kindlustunne tegi hüppe, millist pole nähtud 2011. aastast peale, rääkis Laul. Siseturule peaksid hästi mõjuma ka Trumpi maksukärbete plaan ja infrastruktuuri investeeringute kava.
  „Olgu võimul demokraadid või vabariiklased, meie peame suutma kohaneda ja müüa oma toodet edasi,“ ütles Laul, kes on ka Eesti-Ameerika kaubanduskoja president. Laul leidis, et rohkem Eesti ettevõtjaid võiks üritada oma kaubaga USA turule minna.
  Praegu moodustab eksport USAsse Eesti koguekspordist ca 3,1%, millest suur osa on ilmselt re-ekspordil.

  Meie ettevõtte vaatest on tollitariifist olulisemgi dollari ja euro kurss, praegu on see töötanud väga hästi klaverivabriku kasuks.

  Indrek Laul,
   Estonia klaverivabriku omanik
  Kaubandusministri kandidaat
  Trumpi administratsiooni kaubandusministriks näib saavat miljardärist investor Wilbur Ross, kes aitas kujundada Trumpi majandusprogrammi maksukärbete, infrastruktuuri investeeringute ja uue vaatega rahvusvahelisele kaubandusele.
  Augustis avaldas ta väljaandes Financial Times arvamusartikli, milles kirjutas, et Euroopa ja USA on globaalse majanduse hädadele vale diagnoosi pannud. Tegemist ei ole tsüklilise probleemiga, mida saab rohitseda keinsiaanliku stiimuli (riikliku rolli tähtsustamise - toim) või keskpankade rahatrükiga. Tegemist on struktuurse probleemiga, mis on tingitud krooniliselt kiiva kiskunud kaubandussuhetest, mis omakorda johtuvad manipuleeritud valuutakurssidest, merkantiilsest käitumisest ning kehvalt kokku pandud kaubanduslepingutest.
  Kui USA-l ja Euroopal on Hiinaga suur kaubandusdefitsiit ja Hiina ei lase oma valuutal vabalt liikudes kaubavahetust tasakaalustada, hakkavad halvad asjad juhtuma – firmad kolivad tootmise mujale, kasv aeglustub, tootlikkus kahaneb ja palgad stagneeruvad.
  „Trumpi laiem missioon on USA majandusele uuesti elu sisse puhuda ning taastada usaldus globaalse vabakaubanduse vastu, rookides sellest välja pettuse ja struktuursed kõverused. Euroopa võib soovida siit midagi ka enda jaoks õppida. Eriti puudutab see Hiinat. Siin ei ole Euroopa USAga sammu pidanud, et kehtestada dumpinguvastaseid tolle, ja maksab selle eest väga kõrget hinda,“ kirjutas Ross.
  Nädal tagasi ütles Ross FT-le, et ta ei ole kaubanduse vastu, kuid see peab teenima Ameerika huve. „Vabakaubandus ei või tähendada rumalat kaubandust,“ ütles ta.
  USA meediale antud kommentaarides hajutas ta hirme, et USA uus valitsus võiks kogu Hiinast tulevat eksporti kõrgete trahvitollidega karistada. „Kaubandussõda ei tule,“ kinnitas Ross.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Porto Franco laenuleping häbistab üht korralikku saladust
USA jaemüük kasvas ootamatult
USA jaemüük kasvas augustis ootamatult, sellele aitasid kaasa kooliaasta algus ning valitsuse abirahad. See annab lootust, et Ühendriikide majandus ei aeglustu kolmandas kvartalis nii järsult, kui oodatakse, vahendab Reuters.
USA jaemüük kasvas augustis ootamatult, sellele aitasid kaasa kooliaasta algus ning valitsuse abirahad. See annab lootust, et Ühendriikide majandus ei aeglustu kolmandas kvartalis nii järsult, kui oodatakse, vahendab Reuters.
Kodulavastus - nipp, mis aitab müügile ja üürile kaasa
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Euroopa Liidu automüük pööras langusse, Eestis kasvab
Kevadise tempoka tõusu järel pööras juulis ja augustis uute sõiduautode müük Euroopa Liidus langusse, edastas Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Liit.
Kevadise tempoka tõusu järel pööras juulis ja augustis uute sõiduautode müük Euroopa Liidus langusse, edastas Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Liit.