Rivo Sarapik • 5. detsember 2016 kell 12:10

Riik kaotas olulise maksuvaidluse

Maksu- ja tolliameti juht Marek Helm.  Foto: Raul Mee

Tallinna halduskohus leidis, et tähtpäevaks tasumata maksusummalt 0,06protsendilise päevamääraga intressi nõudmine on põhiseadusega vastuolus ja intressimäär ei tohi olla suurem kui 0,03 protsenti päevas.

Hiljuti kirjutas Äripäev, et riik teenib hilinenud maksetelt päevas 0,06% (aastas 21,9%) intressi, mis oleks praeguse finantsmaailma negatiivsete intressimäärade taustal magus tuluallikas igaühele, kes selle endale saab.

Kui maksuameti nõue vaidlustatakse ja võidetakse, saab maksuameti piitsa tunda saanud isik või ettevõtja tagasi nii temalt nõutud maksuvõla kui ka selle pealt jooksnud intressi. Kui vaidlustuse võidab maksuamet, läheb raha riigikassasse.

Halduskohtule esitas kaebuse äriühing, mis oli viivitanud 71 690,79 euro suuruse maksuvõla tasumisega, mistõttu kohustas maksu- ja tolliamet seda tasuma 30 418,40 eurot intresse, lähtudes maksukorralduse seaduses sätestatud intressimäärast 0,06 protsenti päevas, ütles kohtu pressiesindaja Anneli Vilu ERR.ee-le.

Vaidluse võtja esindaja, advokaadibüroo Rask advokaat Villy Lopman teatas, et kaebaja arvates oli temalt nõutav intress erilisel määral ebaõiglane veel seetõttu, et ta oli kõik maksud deklareerinud korrektselt ja tema suhtes ei oldud läbi viidud maksukontrolli. Maksuvõlg tekkis korrektselt deklareeritud maksude tasumisega viivitamise tõttu.  

Kohus analüüsis pärast 1. juulilt 2002 ehk pärast praeguse maksuintressimäära kehtestamist toimunud rahaturu intressimäärade muutumist ning leidis, et makseintressi kehtestamise eesmärgid on täidetud ka juhul, kui intressimääraks on 0,03 protsenti päevas, mis tähendaks reaalselt aastas 10,95protsendilist intressikulu.

Tänase otsusega algatas halduskohus intressimäära kehtestava maksukorralduse seaduse § 117 lõike 1 osas põhiseaduslikkuse järelevalve menetluse, mille tulemusena peab lõpliku seisukoha kehtestatud maksuintressi määra põhiseadusele vastavuse osas võtma riigikohus põhiseaduslikkuse järelevalve menetluse korras. Loe pikemalt ERRist.

Magus tuluallikas riigileEelmisel aastal laekus sel kombel riigikassasse 7,4 miljonit eurot. Kuna intressi ei arvestata ettevõtlusega seotud kuluna, sisaldab see summa ka tulumaksu, mis lisandub juriidilistele isikutele. See tähendab, et ettevõtete kogukulu hilinenud maksukohustuselt pole aastas mitte 21,9%, vaid koos tulumaksuga umbes 27%.Maksuamet on hakanud võitma üha enam vaidlusi. Viimase nelja aastaga on maksuameti kasuks lõppenud kohtumenetluste arv kasvanud koguni 20%. Eelmisel aastal lõpetati kokku 327 vaidlust, millest maksuamet võitis 84%Praegu kehtiv intressimäär meenutab kiirlaenuteenuse pakkujate intresse. Nimelt kui kommertspangad annavad laene paari protsendiga, siis kiirlaenupakkujad paarikümne protsendiga. Näiteks on Credit24.ee aastane intress 1000 euro suurusele laenule umbes 46%.Loe pikemalt, miks maksuekspertide hinnangul vajab intressimäär alandamist.

Hetkel kuum