Äripäev • 13 jaanuar 2017

EfTEN maksab rohkem dividendi

EfTENi juht Viljar Arakas.  Foto: Andras Kralla

EfTEN teatas, et saab tänu kinnisvarafondide heale aastale maksta rohkem dividendi. Lisaks selgub, et ettevõte ei keskendu enam portfelli mahu kasvatamisele.

Ettevõtte juht Viljar Arakas selgitas, et EfTENi kinnisvarafondides kehtib poliitika, et dividendideks jagatakse 80% fondi iga-aastasest vabast rahavoost. Kui 2015. aastal maksti kolmest fondist kokku 8 miljonit dividendi, siis tänavu kevadel plaanitakse kogu väljamakset brutosummas 12,2 miljonit eurot.

 

Ettevõte teatas, et kui vaadata kolme EfTENi kinnisvarafondi koos, oli fondide varade maht oli aastavahetuse seisuga 492 miljoni eurot (aasta varem 331 miljonit eurot). See tähendab aastast kasvu peaaegu 50%. Fondide kogu omakapitali maht oli 232 miljonit eurot (aasta varem 151 miljonit eurot), ning puhaskasum kokku 29,2 miljonit võrreldes 16,5 miljoniga 2015. aastal.

Investeeringuid jääb vähemaks

Arakas märkis, et eelmine aasta oli kõigi kolme kinnisvarafondi parim majandusaasta. "Võib julgelt öelda, et Balti ärikinnisvaraturg on 2009. aasta majanduskriisist taastunud ja jõudnud “uuele normaalsusele”," kirjutas ta ja lisas, et edasist arengut on raskem hinnata olukorras, kus ärikinnisvarahinnad on globaalselt teinud viimasel viiel aastal väga tugeva tõusu ning USA Föderaalreserv on esimese peamise keskpangana asunud intressimäärasid tõstma.

Lisaks teatas Arakas, et enam ei ole prioriteet portfelli mahu kasvatamine, vaid keskendutakse olemasolevatele investeeringutele. "Kasvavate kinnisvarahindade tingimustes on järjest raskem leida sobiva riski/tulu suhtega investeerimisobjekte," nentis ta. 

Hetkel kuum