Äripäev • 3. veebruar 2017 kell 12:03

Venemaa presidendiks pürgiv Navalnõi kiitis Eestit

Aleksei Navalnõi sai võimaluse presidendiks kandideerida.  Foto: epa

Venemaa presidendiks kandideerida sooviv ja Vladimir Putini režiimiga teravas vastuolus olev opositsionäär Aleksei Navalnõi tõi Eesti läbipaistvust Venemaale eeskujuks ning lubas, et presidendiks saades seisab samasuguste väärtuste eest.

„Kandideerin presidendivalimistel, et Venemaal oleks riigi läbipaistvus vähemalt sama suur kui Eestis ning palk suuremgi,“ lõpetas Navalnõi oma tänase blogipostituse, kus analüüsis Toomas Hendrik Ilvese presidendiaja krediitkaardikasutamist, millest tegi loo telesaade „Pealtnägija“.

Tema hinnangul on Eesti ja Venemaa põhimõtteline vahe selles, et esimeses tuuakse andmed avalikuks ning arutletakse nende üle, sest kehtib kodanike kontroll ja riik on läbipaistev, samas kui Venemaal on kõik salajane ning mingeid skandaale ei saagi puhkeda. Ta tõi näiteks riigifirma Rosneftgaz, mis on Gazpromi ja Rosnefti valdusfirma ning mis ei avalda mingisuguseid andmeid, sest sai valitsuselt vastava eriloa.

„Vene meedias naerdakse naljakate eestlaste ja nende probleemide üle. Putin ja Medvedev samuti räägivad ilmselt juhtumist anekdoodi vormis,“ kirjutas Navalnõi irooniliselt. Ta juhtis tähelepanu, et peale erinevale arusaamisele riigi läbipaistvusest, on kahe riigi vahel veel sellised erinevused:

SKP elaniku kohta - Eestis 17 638 dollarit, Venemaal 11 038 dollaritKeskmine palk Eestis 1163 eurot (75 281 rubla), Venemaal 32 122 rublaPension Eestis 391 eurot (25 309 rubla), Venemaal 13 000 rubla

Hetkel kuum