Äripäev • 14. veebruar 2017
Jaga lugu:

Trumpi julgeolekunõunik lahkus ametist

Erukindral Michael Flynn astus tagasi president Donald Trumpi julgeolekunõuniku kohalt, sest pidas kõnelusi Venemaa suursaadikuga enne ametisse astumist.  Foto: epa

USA presidendi Donald Trumpi rahvusliku julgeoleku nõunik Michael Flynn astus ametist tagasi eraviisilise suhtluse tõttu Venemaaga, teatas Valge Maja.

Väidetavalt arutas Flynn USA sanktsioonide teemat Venemaa suursaadiku Sergei Kisljakiga, enne kui Trump astus ametisse. Võimudele ei olevat ta aga vestluse kohta õigust rääkinud, vahendas BBC.

Varem teatas USA meedia, et justiitsministeerium oli hoiatanud Valget Maja, et selline kontakt oli toimunud. Ministeeriumist öeldi, et kuna Flynn ei andnud ametnikele täielikku ülevaadet vestluse sisustk, on ta haavatav Venemaa väljapressimisele.

USAs on eraisikutel diplomaatiline tegevus keelatud. Flynni tehtud kõned toimusid eelmise aasta lõpus, enne kui ta nimetati presidendi nõunikuks.

Oma lahkumisavalduses ütles Flynn, et informeeris tahtmatult asepresident Mike Pence'i ja teisi ebapiisava informatsiooniga Venemaa suursaadikuga toimunud kõnedest. Erukindral Flynn eitas esialgu, et on suursaadikuga sanktsioone arutanud, tema juttu kinnitas ka Pence. Hiljem ütles aga Flynn Valgele Majale, et sanktsioonid võisid siiski jutuks tulla.

Valge Maja teatas, et julgeolekunõuniku kohusetäitjaks saab kindralleitnant Joseph Keith Kellogg.

BBC kirjutab, et alates päevast, kui teatati, et Michael Flynnist saab Trumpi julgeolekunõunik, olid õhus mured Flynni küsitava suhtluse pärast Venemaaga enne ja pärast novembri valimisi. Kuigi Flynn on nüüd ametist lahkunud, ei ole see ilmselt piisav. Demokraadid ja võib-olla isegi mõned vabariiklased tahavad teada saada, kes olid Flynni vasturääkivatest lugudest teadlikud ja miks ei võetud midagi juba varem ette. Kui kaugele käsuliinis see info ulatus? Mida ja millal teadis president?

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum