Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: kui õlu kohtub gastronoomiaga

    Pean tunnistama, et pubidega mul eriliselt häid suhteid pole – ei sobi mulle sealne atmosfäär, sealsed road ega õllekannud. Saku Gastropubiga aga probleeme ei tekkinud, tegemist on pigem restoraniga, kus tavapärasest suurem õllevalik.

    tekstt:Saku Gastropubi peakokk Taavi Adamson on – esimesena Eestis – taasavastanud seapea, Eesti põlise piduroa.

    Gastropub erinebki tüüpilisest pubist põhiliselt selle poolest, et seal saab paremini süüa. Pärit on see mõiste traditsioonideküllaselt Inglismaalt, kus paar-kolmkümmend aastat tagasi tavapärastest pubiroogadest villand sai ja uuendusmeelsemates kohtades hakati õlle kõrvale nooblimaid roogasid pakkuma. Tänu Briti kulinaaria õitsengule on Briti pubitraditsioonide lõhkujast saanud märkimisväärne ekspordiartikkel.
    Tants ümber õlle
    Enne toitu tuleb aga pubis alati õlu ja nii keerleb ka Saku Gastropubi kontseptsioon õlle ümber: õllekokteilid, õllega valmistatud road, õllepudelilagi, vanad õlletootmise fotod, isegi õllepudelikorgiskulptuurid. Lae ladumiseks olevat kulunud 8227 õllepudelit ja see andvat valgusega mängides uhkeid efekte, kuid ilmselt ainult õhtul, päevavalgus pudeleid ei inspireeri. Hoopis efektsemalt mõjusid õhukesest klaasist õllepokaalid, igale õllele oma. Veiniklaasid, iseenesest üldsegi mitte koledad, mõjusid nende kõrval tuhkatriinudena.
    Õllepudelist laotud lagi Saku Gastropubis.Foto: Eiko Kink

    Toit-jook: 9

    Teenindus: 8

    Interjöör: 8

    Kokku: 25

    Pubidega pole mul erilisi suhteid olnud ka sellepärast, et kuigi oskan heast õllest lugu pidada, meeldib vein ikkagi rohkem, kuid veinivalik on pubides enam-vähem olematu. Saku Gastropubi joogikaardi on aga kokku pannud Eesti tippsommeljeede hulka kuuluv Kristjan Markii, kelle valikut ma täiel määral usaldan. Vein õllega küll ei konkureeri, kuid pakub sellele arvestatavat täiendust.
    Seapea ja õllesupp
    Menüü üllatas päris mitme originaalse roaga. Kõigepealt seapea: Saku Gastropubi peakokk Taavi Adamson on – esimesena Eestis – taasavastanud seapea, Eesti põlise piduroa. Kui teha põige toiduajalukku, siis veel pisut rohkem kui sajandi eest ei möödunud seapeata ühtki suuremat pidu ega pulma, alles hiljem võtsid sült ja praad pidulaua pearoa rolli üle.
    Kõik kõlbab ehk ninast sabani kontseptsiooni järgivad ka krõmpsud seakõrvad, mis serveeritakse karulaugumajoneesiga, seanaha õhikud, klaar härjasabasupp, frititud prügikala. Menüü kaldub veidi rohkem liha kui kala poole, kuid kõige suuremat maitseelamust pakkus seekord just kala: kergelt soolatud makrell palsamiäädikas marineeritud kollase peedi ja sibulaga oli mõnusalt suvine, karge ja hõrk.
    Õllekorkidest skulptuur Saku Gastropubis.Foto: Eiko Kink

    Peakokk: Taavi Adamson

    Sommeljee: Kristjan Markii

    Omanikud: Argmar Grupp OÜ kaudu Argo Koppa ja Relika Tiik-Koppa

    Aadress: Rotermanni 14, Tallinn

    Telefon: 604 0410

    Avatud: E-L 12-23

    Pearoogade hinnavahemik: 7.90-27 eurot

    https://www.facebook.com/sakugastropub/ 

    Maitsvad olid ka kanamaksa-paté ja vürtsikas metsseapada, ainult nende kogustega polnud justkui kõik korras. Pajaroog, mis oleks pidanud olema pearoa mõõdus, mehe kõhtu ei täitnud, näkside jaotusest leitud paté osutus aga portsjoniks, millest minul üksinda jõud üle ei käinud – palju seda rammusat pasteeti ikka jaksab süüa.
    Ajal, mil iga enesest lugupidav söögikoht ise leiba küpsetab, pole maltoosaleib, mida Saku Gastropubis pakutakse, enam üllatus, vaid pigem iseenesestmõistetavus – kuidas siis teisiti? Küll aga üllatas nende magus õllesupp. Nii kui seapea, kuulub ka õllesupp meie köögi põlisvara hulka ja seda sõi kunagi kogu Eesti. Tõenäoselt polnud see aga nii maitsev kui tänapäevases gastropub'is ega ka sama kaunilt serveeritud.
    Rõõm on tõdeda, et Rotermanni kvartalist on ootamatult saanud toidulinnak. Lühikese aja jooksul on üksteise järel uksed lahti lisaks Saku Gastropubile veel Taste of Asia ehk TOA, liharestoran Pull, pitsasarnaseid küpsetisi valmistav Flamm, tervisebaar Puree, Taiwani teemaja Tea Wan, pagaritöökoda-kohvik Røst. Natuke tehislinna moodi see kõik veel on, aga palju elusam ja elavam kui veel pool aastat tagasi.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.