Artikkel
  • Jaga lugu:
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: kui õlu kohtub gastronoomiaga

    Pean tunnistama, et pubidega mul eriliselt häid suhteid pole – ei sobi mulle sealne atmosfäär, sealsed road ega õllekannud. Saku Gastropubiga aga probleeme ei tekkinud, tegemist on pigem restoraniga, kus tavapärasest suurem õllevalik.

    tekstt:Saku Gastropubi peakokk Taavi Adamson on – esimesena Eestis – taasavastanud seapea, Eesti põlise piduroa.

    Gastropub erinebki tüüpilisest pubist põhiliselt selle poolest, et seal saab paremini süüa. Pärit on see mõiste traditsioonideküllaselt Inglismaalt, kus paar-kolmkümmend aastat tagasi tavapärastest pubiroogadest villand sai ja uuendusmeelsemates kohtades hakati õlle kõrvale nooblimaid roogasid pakkuma. Tänu Briti kulinaaria õitsengule on Briti pubitraditsioonide lõhkujast saanud märkimisväärne ekspordiartikkel.
    Tants ümber õlle
    Enne toitu tuleb aga pubis alati õlu ja nii keerleb ka Saku Gastropubi kontseptsioon õlle ümber: õllekokteilid, õllega valmistatud road, õllepudelilagi, vanad õlletootmise fotod, isegi õllepudelikorgiskulptuurid. Lae ladumiseks olevat kulunud 8227 õllepudelit ja see andvat valgusega mängides uhkeid efekte, kuid ilmselt ainult õhtul, päevavalgus pudeleid ei inspireeri. Hoopis efektsemalt mõjusid õhukesest klaasist õllepokaalid, igale õllele oma. Veiniklaasid, iseenesest üldsegi mitte koledad, mõjusid nende kõrval tuhkatriinudena.
    Õllepudelist laotud lagi Saku Gastropubis.Foto: Eiko Kink

    Toit-jook: 9

    Teenindus: 8

    Interjöör: 8

    Kokku: 25

    Pubidega pole mul erilisi suhteid olnud ka sellepärast, et kuigi oskan heast õllest lugu pidada, meeldib vein ikkagi rohkem, kuid veinivalik on pubides enam-vähem olematu. Saku Gastropubi joogikaardi on aga kokku pannud Eesti tippsommeljeede hulka kuuluv Kristjan Markii, kelle valikut ma täiel määral usaldan. Vein õllega küll ei konkureeri, kuid pakub sellele arvestatavat täiendust.
    Seapea ja õllesupp
    Menüü üllatas päris mitme originaalse roaga. Kõigepealt seapea: Saku Gastropubi peakokk Taavi Adamson on – esimesena Eestis – taasavastanud seapea, Eesti põlise piduroa. Kui teha põige toiduajalukku, siis veel pisut rohkem kui sajandi eest ei möödunud seapeata ühtki suuremat pidu ega pulma, alles hiljem võtsid sült ja praad pidulaua pearoa rolli üle.
    Kõik kõlbab ehk ninast sabani kontseptsiooni järgivad ka krõmpsud seakõrvad, mis serveeritakse karulaugumajoneesiga, seanaha õhikud, klaar härjasabasupp, frititud prügikala. Menüü kaldub veidi rohkem liha kui kala poole, kuid kõige suuremat maitseelamust pakkus seekord just kala: kergelt soolatud makrell palsamiäädikas marineeritud kollase peedi ja sibulaga oli mõnusalt suvine, karge ja hõrk.
    Õllekorkidest skulptuur Saku Gastropubis.Foto: Eiko Kink

    Peakokk: Taavi Adamson

    Sommeljee: Kristjan Markii

    Omanikud: Argmar Grupp OÜ kaudu Argo Koppa ja Relika Tiik-Koppa

    Aadress: Rotermanni 14, Tallinn

    Telefon: 604 0410

    Avatud: E-L 12-23

    Pearoogade hinnavahemik: 7.90-27 eurot

    https://www.facebook.com/sakugastropub/ 

    Maitsvad olid ka kanamaksa-paté ja vürtsikas metsseapada, ainult nende kogustega polnud justkui kõik korras. Pajaroog, mis oleks pidanud olema pearoa mõõdus, mehe kõhtu ei täitnud, näkside jaotusest leitud paté osutus aga portsjoniks, millest minul üksinda jõud üle ei käinud – palju seda rammusat pasteeti ikka jaksab süüa.
    Ajal, mil iga enesest lugupidav söögikoht ise leiba küpsetab, pole maltoosaleib, mida Saku Gastropubis pakutakse, enam üllatus, vaid pigem iseenesestmõistetavus – kuidas siis teisiti? Küll aga üllatas nende magus õllesupp. Nii kui seapea, kuulub ka õllesupp meie köögi põlisvara hulka ja seda sõi kunagi kogu Eesti. Tõenäoselt polnud see aga nii maitsev kui tänapäevases gastropub'is ega ka sama kaunilt serveeritud.
    Rõõm on tõdeda, et Rotermanni kvartalist on ootamatult saanud toidulinnak. Lühikese aja jooksul on üksteise järel uksed lahti lisaks Saku Gastropubile veel Taste of Asia ehk TOA, liharestoran Pull, pitsasarnaseid küpsetisi valmistav Flamm, tervisebaar Puree, Taiwani teemaja Tea Wan, pagaritöökoda-kohvik Røst. Natuke tehislinna moodi see kõik veel on, aga palju elusam ja elavam kui veel pool aastat tagasi.
    Jaga lugu:
  • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Keskpank võib tõsta intressi, aga enne paneb inflatsioonile käe ette jahtuv majandus
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Jalgpalliajakirjanik: FIFA ja Aivar Pohlaku võim põhineb hirmul
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Kanada esimese kuue kuu ülejäägiks kujunes 1,72 miljardit
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Äripäeva kirjastus jagab kiirematele juhtimis- ja elutarkust poolmuidu
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Olulisemad lood

Eesti nõustaja aitas Sergei Šoigu paremal käel Moskvas äri ajada
Eestlane Urmo Vallner aitas Moskvas ettevõtet juhtida praegu Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu meeskonda kuuluval asekaitseministril Aleksei Krivorutškol.
Eestlane Urmo Vallner aitas Moskvas ettevõtet juhtida praegu Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu meeskonda kuuluval asekaitseministril Aleksei Krivorutškol.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.