Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tallinn maksab Sarapuuga seostatud prügivedajale raha juurde

    Arvo Sarapuu ja Tallinna linna volikogu esimees Kalev Kallo Keskerakonna üldkogul 2015.a septembris.Foto: Raul Mee

    Tallinna linnavõim tõstis hiljuti kriminaaluurimise all oleva endise abilinnapea Arvo Sarapuuga seostatavale prügivedajale Baltic Waste Management (BWM) makstavat teenustasu ligi kümnendiku võrra.

    Tegemist on ettevõtte ärisaladusega ja BWM ei kommenteeri seda, kui palju ta lepingu täitmisel teenib või kuidas ta oma äripartnereid leiab.

    Kaido Laanjärv,
    BWMi juht ja omanik
    BWM esitas Tallinna keskkonnaametile taotluse Nõmmel ja Lasnamäe ühes piirkonnas prügiveo teenustasude tõstmiseks. Praeguseks on lepingumuudatused sõlmitud ning uued konteinerite tühjendamise hinnad hakkavad BWMi jaoks kehtima septembri algusest.
    Meenub, kuidas veel kevadel tagus abilinnapea Sarapuu rusikaga vastu rinda ja teatas, et linn ei allu ettevõtjate väljapressimistele. Siis oli suureks teemaks, et Ragn-Sells soovis Kesklinnas prügiveo eest raha juurde saada. Sarapuu lahenduseks oli, et linnale kuuluv Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus soetas prügiveokid ja hakkas ise prügi vedama.
    Kohe hakkas linnale kuuluv ettevõte tegema alltöövõttu Sarapuuga seostatavale BWM-ile, kelle saamatu prügivedamine oli tekitanud just Nõmmel väga palju pahameelt.
    Veebruarist-märtsist lepinguid täitnud BWM ongi praegu peatöövõtja, küsides, käsi pikal, linnalt raha juurde, ja keskmiselt umbes üheksaprotsendiline tasude tõus on saanud reaalsuseks.
    Kaido LaanjärvFoto: Internet
    Tallinna kidakeelne lepingupartner
    Asjaosalised ei avalda, kas ja kui palju BWM peatöövõtjana lepingutelt vahelt võtab. „Tegemist on ettevõtte ärisaladusega ja BWM ei kommenteeri seda, kui palju ta lepingu täitmisel teenib või kuidas oma äripartnereid leiab,“ teatas BWMi ametlik omanik Kaido Laanjärv.
    Ka Tallinna keskkonnaameti juhataja Relo Ligi kehitas õlgu küsimusele, kui suur on BWMile makstava teenustasu ning BWMi poolt omakorda alltöövõtjale Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskusele sama teenuse eest makstava tasu vahe.
    „Kuivõrd tegemist on kahe juriidilise isiku vahelise lepingulise suhtega, milles Tallinna linn ei ole lepingupool, puudub Tallinna keskkonnaametil teave selle kohta, kui palju maksab BWM oma alltöövõtjale,“ teatas Ligi.
    Ligi on küll olnud juba aastaid ühe lepingupoole, linnale kuuluva Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskuse, nõukogu liige.
    BWMi juht ja omanik Laanjärv jättis samuti vastamata, miks Tallinna lepingupartneril BWMil on esitamata 2016. majandusaasta aruanne. Ka ei kommenteerinud ta kaitsepolitsei kriminaaluurimist ega ka talle maikuus esitatud kahtlustust.
    BWM sai kuulsaks, kui tuli sisuliselt riiulifirmana ja tegi üsna puhta töö Tallinna jäätmeveohangetel nendes piirkondades, kus osales. Kusjuures hankeid ei võidetud mitte parima hinnaga, vaid konkurendid pahatihti kas ei kvalifitseerunud või lükkas linna keskkonnaamet nende pakkumused tagasi.
    Enne Tallinna vallutama asumist mitte ühelgi prügiveohankel osalenud BWMi taga on Kaido Laanjärv, endine Tallinna keskkonnaameti ametnik.
    Juba siis kahtlustasid konkurendid abilinnapea Sarapuu kureeritava linnavõimu abi ja suunamist.
    Ettevõte näitas aga saamatust kohe lepingute täitma hakkamise järel. Süvamahutite tühjendamisega ei saadud hakkama ning Nõmmel veeti tükk aega ilma nõutud jäätmeloata. Äripäeva andmetel on keskkonnainspektsioon selle eest määranud ka kopsaka rahatrahvi, mille ettevõte halduskohtus vaidlustas.
    Kriminaalasi kukil
    Kõige tipuks pidasid kaitsepolitseinikud maikuus Laanjärve, Sarapuu ning Sarapuu väimehe Margo Tomingase kinni ning esitasid neile kahtlustuse. Selgus ka, et kriminaalasi oli kestnud juba mitu kuud.
    Riigiprokurör Laura FeldmanisFoto: Raul Mee
    „Arvo Sarapuu on korraldanud BWMi tööd,“ lausus riigiprokurör Laura Feldmanis pressikonverentsil.
    Ta täpsustas, et tegu pole Sarapuu ainuisikuliste otsustega, vaid ta on neid sisuliselt suunanud – abilinnapea soove viisid ellu talle alluvad ametnikud ja ametkonnad. Sarapuule esitati kahtlustus toimingupiirangu rikkumises eriti suures ulatuses. Laanjärve ja Tomingast kahtlustatakse toimingupiirangu rikkumisele kaasaaitamises.
    Kahtlustuste kohaselt oli Laanjärv BWMis kõigest variisik ning äri taga olid Sarapuu koos ATKO Gruppi juhtiva väimehe Margo Tomingasega. BWMi rahastati Sarapuu ja Tominga osalustega ATKO Grupi ettevõtete kaudu.
    "Ma ei tunnista ennast süüdi mulle esitatud kahtlustuses. Ma lahkun poliitikast jäädavalt, soovides säästa Keskerakonda, kes on niigi avalikkuse turmtule all. Ma vabandan kõigi, eelkõige nõmmekate ees. Kinnitan, et mul olid parimad kavatsused, ja mul on kahju, et need sellistena ei realiseerunud. Palun austada minu privaatsust, et saaksin oma eluga edasi minna," teatas Arvo Sarapuu kahtlustuse saamise järel.

    Vastuseks Tallinna keskkonnaameti juhataja Relo Ligi soovile: „Oleksin väga tänulik, kui artiklis nimetaksite ka ettevõtte, kes antud teemaga teie poole pöördus. Usun, et lisaks minule oleks ka lugejatel seda huvitav teada,“ kinnitab Äripäev, et leidis lepingumuudatused ise Tallinna linna dokumendiregistrist.

    Linnas ei teata, palju BWM peatöövõtjana vahelt teenib
    Tallinna keskkonnaameti juhataja Relo Ligi sõnul puudub neil teave, kas hankelepingu hinna muutmine avaldab mõju Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus ASile (Ligi on ettevõtte nõukogu liige – toim.) alltöövõtu korras makstavale tasule.
    Järgneb intervjuu Ligiga:
    Miks tõstetakse BWMile makstavat teenustasu, kui lepingute täitmise algusest on möödas alles ligikaudu pool aastat?
    Hankelepingute täitmine algas küll ligikaudu pool aastat tagasi, kuid pakkumused esitas OÜ BWM riigihangetele 10.03.2015 (Nõmme) ja 24.10.2014 (Lasnamäe 10). Seega võrdlesime 2017. aasta hindu 2014. aasta lõpus ja 2015. aasta alguses pakutud hindadega. Samamoodi on Tallinna keskkonnaamet talitanud ka ASi Ragn-Sells ja Ekovir OÜ hinnatõusutaotlustega.
    Teatavasti veab nimetatud piirkondades prügi BWMi alltöövõtjana Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus. Samas olete te Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskuse nõukogu liige. Kas teenustasude tõstmine on tehtud Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskuse huvides?
    Hinnatõusu taotlused Nõmme ja Lasnamäe 10 veopiirkonnas esitas Tallinna linna lepingupartner OÜ BWM, kellega sõlmiti ka teenustasu muutmise kokkulepped. Tallinna keskkonnaametil puudub teave, kas hankelepingu hinna muutmine avaldab mõju Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus ASile alltöövõtu korras makstavale tasule.
    Kui suur on Tallinna Jäätmekeskuse (Tallinna keskkonnaameti allasutus) poolt BWMile makstava teenustasu ning BWMi poolt Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskusele (endine Tallinna Prügila) sama teenuse eest makstava tasu vahe? Ehk kas ja kui palju teenib BWM töövõtulepingutest peatöövõtjaks olemisest?
    Kuivõrd tegemist on kahe juriidilise isiku vahelise lepingulise suhtega, milles Tallinna linn ei ole lepingupool, puudub Tallinna keskkonnaametil teave selle kohta, kui palju maksab BWM oma alltöövõtjale. Tallinna linn maksab OÜ-le BWM Nõmme ja Lasnamäe 10 veopiirkondades ühe 600-1100 liitrise mahuti tühjendamise eest kuni 31.08.2017 0,78 eurot ja alates 01.09.2017 0,85 eurot. 
    Kas lepingumuudatuste sõlmimisel ei tekkinud teil küsimust, miks BWM ei ole täitnud seaduses nõutud õigeks tähtajaks majandusaasta esitamise kohustust?
    Tallinna linnal puudub pädevus teostada järelevalvet majandusaasta aruannete õigeaegse esitamise üle.
    Miks on Tallinna keskkonnaameti käskkirjadel, millega rahuldati osaliselt BWMi hinnatõusu taotlus, seatud viieks aastaks juurdepääsupiirang?
    OÜ BWM hinnatõusu taotlused ja Tallinna keskkonnaameti käskkirjad, millega rahuldati osaliselt OÜ BWM hinnatõusu taotlused, sisaldavad teavet, mille avalikustamine võib kahjustada OÜ BWM ärisaladust. Seetõttu on need dokumendid avaliku teabe seaduse § 35 lg 1 p 17 alusel tunnistatud asutusesiseseks kasutamiseks mõeldud teabeks. Taaskord, täpselt samamoodi on Tallinna keskkonnaamet käitunud AS Ragn-Sellsi ja OÜ Ekovir hinnatõusutaotluste ja käskkirjadega.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.