ID-kaardi turvarisk viiekordistas huvi mobiil-ID vastu

Alles kuu eest nõudis riik tuvakaalutlustel digiallkirjastatud dokumentide ületembeldamist.  Foto: Erik Prozes
Eliisa Matsalu • 6. september 2017 kell 11:40

Eilne erakorraline uudis, et ID-kaartidel on teoreetiline turvarisk, suurendas mitmekordselt telekomi firmade mobiil-ID klientide arvu. Elisa klientide huvi mobiil-ID vastu viiekordistus, Tele2 klientide huvi kahekordistus.

Elisa ja Starmani suhtekorraldusjuhi Marika Raiski usub, et lähipäevil tõenäoliselaselt sama suur huvi alternatiivse audentimisviisi vastu püsib.

Raiski selgitas, et Elisal on suur hulk kliente, kellel nad saavad mobiil-ID konto väga kiiresti avada, kuna nad on juba pool aastat jaganud mobiil-ID võimekusega SIM kaarte. Kliente, kel on vastav SIM kaart olemas, kuid kes pole veel oma mobiil-ID konto aktiveerinud, on umbes 100 000. „Nemad saavad hetkega teenuse avada, kui tulevad meie kontorisse. Teistel klientidel tuleb SIM kaart vahetada,“ ütles ta. Aktiivseid mobiil-ID teenust kasutavaid kliente on Elisal praegui üle 42 000.

Kui muidu on mobiil-ID kuutasu üks euro kuus, langetas Elisa eile hinda aasta lõpuni viiekümne sendi peale. Kui varem tuli tasuda ka riigilõivu, siis praegu arveldab operaatorifirma SK ID Solutionsile ise, mis tähendab, et riigilõivu osa on juba kuutasu sisse arvestatud.

Klientide huvi kasvab kõigil

Tele2 teatas, et nende klientide huvi mobiil-ID vastu on päevaga kahekordistunud. Tele2 tootedirektori Katrin Aroni sõnul on inimeste huvi mobiil-ID vastu kasvanud märgatavalt. „Vormistasime eile tavapärasest poole rohkem taotlusi ning tänase päeva põhjal võib öelda, et see arv kasvab nelja kuni viie kordselt,“ ütles Aron. 

„Meil on laos olemas ligi 15 000 SIM-kaarti, mis toetavad mobiil-ID-d. Meie hinnangul on see piisav varu ja seega puudust neist kindlasti tekkida ei tohiks. Kõik soovijad saavad tulla ja endale Tele2 esindustes mobiil-ID hankida,“ selgitas Aron.

„Iga uue tehnoloogia puhul võtab uue digilahenduse jõudmine tehnoloogiateadlikumate klientide seast laiatarbekasutusse aega aastaid. Uus digitaalne või mobiilne lahendus peab läbima mitmeid kasutajasõbralikkust tõstvaid uuendusi, enne kui tavainimesed selle lõplikult omaks võtavad,“ tõdes Aron. Ta lisas, et mobiil-ID on ID-kaardist palju mugavam ja tänase päeva seisuga ka turvalisem, aga inimestel on vaja tõuget, et uus tehnoloogia kasutusele võtta.

Juuli lõpu seisuga oli aktiivseid mobiil-ID kasutajaid kokku 134 888.  Sertifitseerimiskeskus, Riigi Infosüsteemi Amet, mobiilioperaatorid ja suurpangad on omavahel sõlminud koostöölepe Nutikaitse 2017, mille eesmärk on 2017. aasta lõpuks kasvatada mobiil-ID kasutajate arvu vähemalt 300 000 inimeseni.

Rahvusvahelised eksperdid avastasid eile ID-kaardi kiibis turvariski, mis mõjutab enam kui 700 000 dokumenti. E-teenused töötavad edasi, aga e-valimiste toimumine on kahtluse all.

Hetkel kuum